Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
8.6.2018 / Landsbygdens Folk
70 procent av vargarna finns i väst

Vargbeståndet har ökat med tio procent i Finland sedan förra året och tyngdpunkten för beståndet har förskjutits från öst till väst, visar Naturresursinstitutet Lukes rapport om vargbeståndet i Finland.
Nu finns 70 procent av landets vargar i den västra delen av Finland, och störst är ökningen i området kring Österbotten. Rapporten som publicerades på onsdagen speglar situationen i mars 2018.
- Totalt fanns det i mars 20 vargflockar i Finland jämfört med 14 för ett år sedan, berättar Ilpo Kojola, forskningsprofessor och vargspecialist på Naturresursinstitutet Luke. Dessutom fanns det fem flockar som rörde sig på båda sidor av gränsen mellan Finland och Ryssland.
Sammanlagt rör det sig om 165-190 individer i Finland. Störst är ökningen i Österbotten. I området kring svenska Österbotten rör sig nu 30 vargar jämfört med kring 15 individer året innan.
- Den främsta orsaken till ökningen där är att just de individerna fått ungar. Det finns också flera enskilda flockar i Österbotten än det gjort tidigare.
Hur många nya ungar det rör sig om i år vet man ännu inte, eftersom valparna föds i maj, men en ytterligare ökning är sannolik.
Lukes rapport ges ut i mars varje år, eftersom det då är enklast att få pålitliga observationer om antalet vargar. Nu publiceras för första gången också revirspecifika uppgifter om flockar och vargpar som utgör grunden för uppskattningen.

Mera föda i väst
I det västra stamförvaltningsområdet fanns 16 vargflockar i mars 2018. Antalet vargar uppgick i området till totalt 108-122, medan antalet ett år tidigare var 70-80. Antalet vargar i regionen har ökat med cirka en tredjedel sedan föregående uppskattning. Det finns många orsaker till att tyngdpunkten förskjutits, men den största orsaken är födan.
- Älg och hjort finns främst i sydväst, och vargarna flyttar sig enligt tillgången på bytesdjur. Där det finns föda föds också flest kullar.
De flesta vargpar som kommit till västra Finland har fått ungar våren 2017 och syns nu i statistiken. De faktiska orsakerna till att vargbeståndet minskat i östra Finland är inte kända, men också experterna är förvånade över hur snabbt förskjutningen skett.
- Vargen har en god potential att föröka sig, och flockstorleken kan öka mycket snabbt, säger Kojola. I det här fallet har de också gjort det.
I det östra stamförvaltningsområdet fanns totalt nio revir, av vilka fem var belägna på båda sidor av riksgränsen. Antalet vargar i området uppgick till totalt 52-57, medan antalet ett år tidigare var 75-90.
När alla vargar med revir som sträcker sig över gränsen räknas in blir det totala antalet 180-205 vargar.
- I år kommer vi för första gången också att ge ut en uppskattning av vargstammens storlek på hösten, berättar Kojola. Rapporten baserar sig på en matematisk modell utgående från statistik och sannolikhet, men är inte lika exakt som den rapport som kommer i mars.

Utgångspunkt för vargjakt
Lukes bedömning av vargpopulationen kommer att utgöra grund vid beslutsfattandet när jord- och skogsbruksministeriet bereder den nya förordningen om jakt på varg. Det är ännu för tidigt att säga vilket tal ministeriet kommer att föreslå som största tillåtna mängd vargar som får fällas för jaktåret som börjar 1 augusti 2018.
- Under hösten kommer ministeriet att höra intressegrupper där bland annat producentorganisationerna och jaktvårdsföreningarna deltar, berättade konsultativa tjänstemannen Sami Niemi från jord- och skogsbruksministeriet.
Ministeriet har som mål att det hörande som sammanhänger med jaktförordningen och den uppdatering av förvaltningsplanen ska skapa en grund för en öppen dialog och för att olika sätt att se på vargen ska bli beaktade i diskussionen.
- Men med största sannolikhet kommer den nya situationen med den ökade vargpopulationen i väst att tas upp, sade Niemi.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab