Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
8.6.2018 / Landsbygdens Folk
Nylund: Nu måste vi kunna agera mot vargen
- Naturinstitutets färska kartläggning visar att antalet flockar och följaktligen individer har ökat kraftigt. Effekterna av det här har vi redan sett i Österbotten. Det finns fog för att vi nu måste kunna agera eftersom vargen kommer in på folks gårdar och hotar deras trygghet och boskap. Som jag ser det krävs nu politiska beslut så att vi kan minska vargstammen i Västra Finland, säger Nylund.
Det är EU:s art- och habitatdirektiv som ligger som grund för Finlands skydd av varg. I dag finns olika nivåer på skyddet. I norra Finland på renskötselområden är skyddet svagare än i resten av landet. Det innebär bland annat att problemindivider kan åtgärdas effektivare.
- Genom att ändra på regelverket så att samma skyddsnivå för varg införs i hela landet skulle vi i Österbotten också snabbare kunna ingripa och ta bort problemindivider. För som det är nu är tillståndsprocessen för krånglig och det är mycket svårt att få tillstånd för skyddsjakt. Det här är ett mål som jag tycker vi ska jobba mot. Och jag vill understryka att vi inte utrotar vargen trots att skyddsstatusen skulle ändras, säger Nylund.
Enligt Nylund behandlas vargen nu som ett eget ärende i Jord- och skogsbruksutskottet. Det hoppas han leder till att ministeriet ifråga uppdaterar vargskötselplanen.
- Det arbetet kommer att fortsätta på hösten och vi borde få ett svar innan den sista augusti. Jag utgår från att ministeriet uppdaterar vargskötselplanen för nuvarande situation är ohållbar.
Enligt Luke är den mest sannolika orsaken till den ökade vargstammen i Västra Finland tillgången på föda. Älgstammen är för stor samtidigt som det finns mycket rådjur och vitsvanshjort.
- Som det är nu är den för stor i många delar av Österbotten. Viltstammen måste nu minskas. Det här var vi påtalat från ÖSP och SLC i flera år. Alla vinner på att hålla stammen på en acceptabel nivå, säger Nylund.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab