Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.6.2018 / Landsbygdens Folk
Torkan pinar vallarna och foderbrist hotar

- Jag ropar inte katastrof än, men visst är det problematiskt, kommenterar Ålands hushållningssällskaps växtodlingsrådgivare Joachim Regårdh.
Han har från olika håll fått rapporter om att årets första vallskörd bara ligger mellan 50 och 70 procent jämfört med de senaste åren. Och Andreas Nordlund som bland annat skördar och balar ensilage inom entreprenörsföretaget Ab Drängarna på Åland håller med.
- Det är nästa bara hälften jämfört med första vallskörden de senaste åren. Men då har det varit exceptionella år på Åland, säger Nordlund efter att ha "betat av" cirka 750 hektar vall.

Mindre avdunstning
Joachim Regårdh konstaterar att det också på 2000-talet förekommit år då det regnat ännu mindre än de 6 millimeter som uppmättes under maj i år. Men det speciella med årets maj månad är ju att det har varit så varmt, vilket bland annat medfört att odlarna av grönsaker, lök och chipspotatis måste börja bevattna mycket tidigare än vanligt.
Hushållningssällskapets grönsaksrådgivare Dennis Grönroos påpekar att många specialodlare har bevattningsmöjligheter. De är också vana med att det normalt alltid kommer lite regn på Åland i maj.
- Det är först längre fram på växtsäsongen som bevattningsbehovet blir större och då räcker vattnet förhoppningsvis till, kommenterar Grönroos.
På lördags- och söndagskvällen kom det några droppar regn över vissa delar av Åland, men det gjorde enligt Joachim Regårdh "varken till eller ifrån".
- Men kanske det tillsammans med det svalare vädret i början på den här veckan har hjälpt till att minska avdunstningen, säger Regårdh.
Han påpekar ändå att det i vårsäden fortfarande "finns en del fukt undertill".
Andreas Nordlund som började med ensilageskörden förra veckans måndag berättar att värmen medförde ovanliga problem.
- I vanliga fall brukar man få vänta ett par tre dagar för att gräset ska torka så mycket att det kan balas. Men i år har gräset varit så torrt att det räckt med ett par tre timmar. Det har nästan varit svårt att hinna bala tillräckligt snabbt.
Eftersom det torra vädret har fortsatt in i juni har återväxten på vallarna knappt kommit igång efter första skörden, vilket självfallet vållar problem för många djurgårdar.

Hacka helsäd till foder?
Allra störst är problemet för de ekologiska djurgårdarna.
Nötuppfödaren och travtränaren Barbro Carlsson på Haddnäs gård i Lemland med 65 dikor samt ungdjur och dessutom 6 hästar och 4 ponnyer påbörjade årets första vallskörd i måndags.
- I vanliga fall brukar vi ta första skörden under midsommarveckan, men nu måste vi försöka ta till vara det lilla gräs som finns innan det helt torkar bort.
Joachim Regårdh menar att den hotande foderbristen kan tvinga ekologiska djuruppfödare att "tänka i nya banor".
- Exempelvis att köpa helsäd innan det tröskas för att hacka till ensilage.
Barbro Carlsson pekar just på svårigheten att kunna få köpa tillräckligt med ekologiskt foder från annat håll.
- Så för oss är det inget alternativ. Då får vi i stället minska antalet djur.
Men hoppet är förstås det sista som överger människan. Det gäller också Barbro Carlsson.
- Vi får hoppas att det reder upp sig till slut och kommer regn när stadsborna har semester, skrattar hon.

TEXT & FOTO
Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab