|
8.6.2018 / Landsbygdens Folk
EU-länderna söker lämpliga CAP-allianser
Medlemsländernas regeringar har rätt varierande synpunkter på det aktuella förslaget och de första intrycken har ännu inte klarnat. Inställningen till stödtak, finansieringen av den andra pelaren, budgeten och de nationella spelrummen varierar mellan länderna.
Tyskland har från första början sagt nej till stödtak. På mötet i Sofia lät den tyska delegationen i alla fall förstå att Berlin kan tänka sig större direktstöd för de första hektaren om stödet landar på mindre gårdar.
Ska bekämpa nedskärningarna
Tyskland visar också beredskap att förhandla om degressiva stöd med gradvisa nedskärningar för större gårdar. Men först gäller det att studera och analysera alla tänkbara konsekvenser.
Flera medlemsländer avvisar utan pardon den planerade nedskärningen av agrarbudgeten med fem procent. Detta skulle tvinga bonden att jobba ännu mer för lägre bidrag. Vi är bekymrade, protesterar Irlands jordbruksminister Michael Creed.
Frankrike och Belgien ställer sig också avvisande till nedskärningar. Belgiens jordbruksminister Denis Ducarme betecknar nedskärningar i den första och andra pelaren som graverande åtgärder med tanke på böndernas svåra situation.
Den franska jordbruksministern Stéphane Travert inskärpte vid ankomsten till mötet att CAP också i fortsättningen måste förbli ett skyddsnät för jordbrukarna. Travert betonade att hans regering söker bundsförvanter som motsätter sig nedskärningar.
Frankrike, Spanien, Portugal, Irland, Finland och Grekland beslöt redan under veckoslutet att med gemensamma krafter motarbeta nedskärningar i jordbruksstöden. Åtminstone Rumänien, Belgien och Tjeckien har visat intresse att ansluta sig.
Det utvidgade nationella spelrummet inom CAP har också utlöst en hel del skepsis i medlemsländerna. De ansvariga ministerierna i flera länder har redan givit tjänstemännen i uppdrag att reda ut alla konsekvenser innan regeringarna väljer sida.
Österrike ska föra CAP i hamn
EU:s jordbruksministrar kommer att ta sin första debatt om kommissionens förslag den 18 juni under nästa ministermöte i Luxemburg. De egentliga förhandlingarna startar på allvar under hösten, då Österrike ansvarar för EU-ordförandeskapet.
Österrikes jordbruksminister Elisabeth Köstinger försöker ena EU-länderna till en gemensam lösning före slutet av december. Österrike bereder sig på att spela en mycket stark roll i förhandlingarna, säger hon.
Enligt Köstinger kan kommissionens första förslag inte betraktas som den slutliga lösningen. Nu måste medlemsländerna och parlamentet samarbeta för en bättre version. Jordbrukarna ska inte behöva jobba mer för mindre pengar, lovar Köstinger.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|