Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
8.6.2018 / Landsbygdens Folk
Monsanto försvinner då Bayer tar kommandot
Efter köpet låter Bayer namnet Monsanto försvinna. Monsanto står för hårda värden som Roundup, medan varumärket Bayer förknippas med positiva associationer som Aspirin. Hela verksamheten ska heta Bayer Crop Science.
Insider hade länge utgått från att Monsanto försvinner som begrepp. Monsanto har ett dåligt rykte ute i världen och kanske mest i EU, där den amerikanska koncernen framför allt symboliserar den förhatliga gröna gentekniken.
Bland Bayers aktieägare har affären i viss mån tagits emot med blandade känslor, eftersom Monsanto är känt för sina hårda affärsmetoder. Köpet av Monsanto innebär också risker för Bayers rykte.
Redan i maj 2016 meddelade Bayer om sin avsikt att köpa den amerikanska utsädeskoncernen Monsanto. Processen har varit lång och komplicerad. Både Bayer och Monsanto är multinationella koncerner som agerar globalt.

Ett 30-tal länder ställde hårda villkor
Den globala marknaden för växtskydd och utsäde är sedan tidigare starkt koncentrerad. Därför måste konkurrensmyndigheterna i omkring 30 länder först kalkylera riskerna för en alltför stark dominans på marknaden till nackdel för bönderna.
EU-kommissionen gav sitt samtycke redan i mars. Nu har USA:s kartellmyndighet som sista instans givit grönt ljus för fusionen. Både EU och USA har ställt många villkor som till sist gjorde affären kännbart dyrare än väntat för Bayer.
Det officiella priset för Monsanto anges till omkring 56 miljarder euro. I samband med affären ställer konkurrensmyndigheterna stränga fordringar. Bland annat måste Bayer sälja ut ett stort antal viktiga aktiviteter till konkurrenten BASF.
BASF kommer bland annat att överta forskning och framställning av utsäde för grönsaker och fältfrukter, ogräsmedel och plattformen för vetehybrider. Forskningen inom digitalt jordbruk går också till BASF, motsvarande en omsättning av 2,2 miljarder euro.
För BASF blev kartellprocessen en stor framgång. Den tyska kemikoncernen har plötsligt vuxit till en stark aktör på det agrara området. Tidigare har BASF uteslutande tillverkat växtskyddsmedel. Nu står för första gången utsäde på programmet.

Fyra koncerner dominerar globalt
Kartellmyndigheternas villkor kan ändå inte förhindra att den globala marknaden inom agrokemi och utsäde kommer att koncentreras ytterligare. Länge tävlade sex stora koncerner på marknaden, idag återstår bara fyra.
Med Monsanto blir Bayer med bred marginal den absoluta marknadsledaren, utgående från omsättningen. Bayer kan erbjuda världens största och mest kompletta sortiment av utsäde. Bayer blir dessutom global marknadsledare inom växtskyddsmedel.
På andra plats kommer USA-koncernen Corteva Agriscience, som uppstår i kölvattnet efter fusionen mellan Dow Chemicals och DuPont. Den förenade DowDuPont ska i sin tur delas i tre oberoende koncerner.
En av de tre koncernerna blir Corteva Agriscience, där jordbruksverksamheten koncentreras från och med nästa år. Corteva Agriscience ska specialisera sig på utsäde, växtskydd och digitalt jordbruk.
Corteva väntas bli den svåraste konkurrenten för Bayer, eftersom båda arbetar inom likartade produktområden. Båda koncernerna är också starka aktörer på de nord- och sydamerikanska marknaderna.
På en tredjeplats återfinns schweiziska Syngenta, som i fjol såldes till den kinesiska statens kemikoncernen ChemChina till ett pris av 43 miljarder dollar. Syngenta ska hjälpa kineserna att modernisera och digitalisera landets jordbruk.
Samtidigt förblir Syngenta en av de största aktörerna på den globala marknaden med tyngdpunkt på växtskydd och utsäde. Syngenta har en stark forskning och satsar hårt på digitalt jordbruk.
På fjärdeplatsen hamnar BASF, som har dragit stor nytta av Bayers expansionsplaner. Efter fusionskarusellen kontrollerar de fyra marknadsledarna 70 procent av världsmarknaden för växtskydd och utsädesteknik.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab