Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.6.2018 / Landsbygdens Folk
Torkan börjar ställa till det på fälten
Det är kruttorrt i Österbotten och många andra delar av landet för tillfället. Dammet yr för fullt när Jussi Murto-Koivisto, ekologisk mjölk– och köttproducent i Närpes, är i full gång att vältra den sista åkern som såddes med spannmål i måndags.
– Nu blåser det rätt hårt men när det är mindre vind ser jag knappt var jag kör. Vi vältar där vi sått in vall och vältningen jämnar ytan och minskar på avdunstningen och samtidigt får man stenarna plockade. Vi har faktiskt inte haft en regndroppe i maj och jag tror att jag aldrig varit med om det tidigare, säger han.
Murto-Koivisto inledde vårbruket för cirka två veckor sedan. Han började med att så bondböna följt av spannmål. Då fanns det bra med fukt i jorden och så är fallet fortfarande.
– Förhållandena har egentligen varit ypperliga jämfört med de senaste åren. Men i takt med att vår- bruket framskridit har jag tryckt ner fröna djupare i marken där det finns fukt. Stödsystemet vi har i dag uppmuntrar till vårplöjning då man får några euron till för att behålla växttäcke över vintern. Men vårplöjningen bryter kapillärkraften och torkar ut jorden snabbt vilket är en oönskad effekt en vår som den här, förklarar han.
Personligen har han inte drabbats av torkan – ännu. I och med att han är ekologisk producent, odlar vall och varierar växtföljden finns det en hel del organiskt material i jorden.
– Det bidrar till en bättre jordstruktur som bättre kan behålla fukt i marken. Det bildas ett tätare skikt kring fröna och det underlättar grobarheten, konstaterar han.

Gror ojämnt
Längs Strandvägen och riksväg 8 är det dock tydligt att en del åkrar har grott ojämnt. Beroende på typ av jordart är det uppenbart att det har vuxit ojämnt. Det kan växa bra på ett område av åkern medan de inte växer allt några meter ifrån.
– Jag känner faktiskt med alla som har drabbats. När det växer ojämnt på grund av torkan blir det en utmaning med att växtskyddsbekämpa. Växten är stressad när den inte får vatten och då ökar risken för att bränna broddarna men å andra sidan har det varit så torrt att det knappt finns något ogräs eller svampsjukdomar. Det skulle jag tro i alla fall, säger han.
Och fortsätter:
– När det växer ojämnt blir också tröskningen en utmaning.
Jan-Erik Back, växtodlingsrådgivare på ProAgria Lantbrukssällskapet, konstaterar att uppkomsten, groningen, är fördröjd och ojämn på en del av åkrarna, vilket redan nu kan medföra förluster.
– Om endast 70 procent av det man tänkt ska gro gör det så är det ett betydande bortfall på vissa åkrar. Beroende på vad man sått så kan en del redan har råkat ut för förluster, säger Back.
Kan man så om fält misslyckade fält med en ny gröda?
– Har man till exempel ett fält med oljeväxter som inte har grott så kan man kanske så om med tidigt korn i stället och få en skördeväxt därifrån. Nu går det inte längre att så sena växter eftersom växttiden inte räcker till.

Alla hoppas på regn
Ställvis har torkan orsakat bekymmer men överlag är det inte någon större panik ännu, menar Back.
– På vissa lerhaltiga marker är det nog redan bekymmer på grund av torkan men överlag är det inte några större problem ännu. Men nu måste det snart komma regn och en speciell situation är att de som ska så kummin nu måste vänta på regn. De behöver fukt för att kunna så efter att spannmålen är sådd. Han får medhåll av Murto-Koivisto.
– Jag hoppas verkligen på regn inom de närmaste veckorna. För torkan har redan ställt till det för en del odlare i Österbotten. Det gror ojämnt och så här såg det ut på en åker i Närpes. Regn är definitivt vad som behövs nu. Enligt honom är det ovanligt många luckor i vallen från i fjol som beror på att isfläckar bildades i vintras. Med facit på hand borde han ha kompletteringsått tidigare i vår.
– Här i Närpes hade vi inte lika mycket snö som i övriga landskapet och det hann bli isbildning innan snön. Men gällande torkan så påverkas också vallen men vi har klöver som har ett djupare rotsystem och klarar torkan bättre än timotej och ängssvingel.
– Men tillväxten hämmas av torkan och det är en svår bedömning hur vi ska göra med första skörden. Ska vi ta den nu om den avstannar och i stället satsa på att den andra skörden blir bättre? Men fortsätter torkan är återväxten inte den bästa, säger Murto-Koivisto.
Det återstår att se om vädergudarna är på jordbrukarnas sida. I tisdags visade Forecas och Meteorologiska institutets prognoser inget regn de kommande tio dagarna.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab