Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.6.2018 / Landsbygdens Folk
Potatisbranschen behöver säsongarbetskraft
– Det har blivit mer invecklat för säsongsarbetare från länder utanför EU att få arbetstillstånd, säger han.
Det blev Sören Lawast som berättade om säsongarbetskraften för jord- och skogsbruksutskottet då potatisbranschens samarbetsgrupp besökte riksdagen förra veckans fredag.
En ny lagstiftning trädde i kraft vid årsskiftet, avsikten var egentligen att det skulle bli lättare att anställa säsongarbetskraft, men verkligheten ser ut att ha gått åt ett annat håll.
– Väntetiderna för att få tillstånd har blivit betydligt längre, säger Sören Lawast. Men nu är i alla fall medlemmarna i riksdagens jord- och skogsbruksutskott medvetna om problemen. Saken är den, att vi klarar inte av att upprätthålla sådan specialproduktion som behöver säsongarbetskraft, om inte vi får anställa folk från utlandet. Skördarna blir obärgade och det vinner ingen på.

Flitigt folk från Mexiko
I Jeppo har potatisodlarna bland annat använt säsongarbetare från Mex- iko, men det har dröjt med beviljandet av arbetstillstånden i år.
– Dem vi har haft är flitiga och arbetsamma, och då är det klart att vi gärna vill ha hit samma folk på nytt. I år torde det vara fjärde året samma grupp är här.

Potatis på 35 hektar
Sören Lawast odlar potatis på 35 hektar. Han satsar på sorterna Melody, Marabel, Belana och Jelly.
Långt största delen går via Jeppo potatis till HoReCa, säger han.
Förra veckans fredag var inte allt ännu i jorden, men Sören gav sig ändå tid att komma till riksdagen:
– Det står och faller inte med en dag och någon måste representera näringen så att den ska ha möjligheter att fortsätta.
Han är potatisodlare i tredje generationen, hans farfar började i medlet av sextiotalet och efter det fortsatte hans far.
– Fram till 1975 odlade vi foderpotatis för minkar, sedan började vi med matpotatis.

Bland världens viktigaste grödor

Medlemmen i riksdagens jord- och skogsbruksutskott Mats Nylund (sfp) var nöjd med samarbetsgruppens besök.
– Det var mycket bra att gruppen lyfte fram aktuella frågor för potatisodlingen, säger han. Det är bra att bli påmind om att potatis är världens tredje viktigaste gröda efter ris och vete. Utmaningen för potatisodlarna är prissättningen, nu under vintern har producenterna sålt potatis för cirka 16,5 cent per kilo, medan priset i butiken varit kring en euro. Mitt eget förslag är att potatisodlarna borde utnyttja möjligheten att bilda producentorganisationer, som lagstiftningen numera ger. Det skulle åtminstone underlätta en styrning av produktionen i jämnare banor och därmed en stabilare eller jämnare prisnivå.
I dag är det många packerier som också konkurrerar sinsemellan med sänkta producentpriser som följd. Sedan får vi inte heller glömma att Finland fortfarande exporterar potatis, fastän Ryssland inte längre tar in vår matpotatis. Av den orsaken borde kanske potatisbranschens samarbetsgrupp uppmana sina medlemsföretag att vara med i januari, då Finland är partnerland på Grüne Woche i Berlin, och försöka marknadsföra vår nordliga potatis som det rena och smakfulla livsmedlet den är, föreslår Mats Nylund.

Säsongarbetskraften ett akut problem

När det gäller säsongarbetskraften anser Mats Nylund att myndigheterna bör ta itu med problemet eftersom det är akut.
– Avsikten med lagändringen som trädde i kraft i januari var ju att göra det hela lättare, men när migrationsverket tog över behandlingen så blev väntetiden mycket längre.
Det kan bara inte vara så att jobbet drunknar i behandlingstiden.
Potatisbranschens samarbetsgrupp inledde sin verksamhet 2016 och har som mål att få minst hälften av branschens aktörer anslutna.
Det gäller både odlare, industri, packerier och utsädeshandlare.
I detta nu har gruppen 300 per- sonliga medlemmar och 10 företag anslutna.
För tillfället är exporten av matpotatis ännu rätt anspråkslös efter att den ryska importbojkotten inleddes, men exempelvis stärkelse av potatis exporteras nog i större mängder.
Under sitt besök hos riksdagens jord- och skogsbruksutskott framhöll samarbetsgruppen den nya metoden för igenkännande av virus, som har utvecklats av det internationella potatiscentret i Peru i samarbete med Helsingfors Universitet. Metoden gör det möjligt att identifiera flera virus i ett test.
Bland de problem som sektorn kämpar med lyftes de höga kostnaderna för produktion av potatisutsäde fram. Det gäller till exempel den granskning av certifierat utsäde som Evira utför. Det kommer en uppdaterad prislista två gånger per år som branschen inte har någon möjlighet att påverka. Det handlar om årliga förhöjningar på 5-8 procent. Samarbetsgruppen passar på att framhålla att det inte finns något att anmärka på kvaliteten inom Eviras verksamhet och tjänster.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab