Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.6.2018 / Landsbygdens Folk
SLC:s och MTK:s unga delgav
ministeriet sin syn på nästa CAP

På tisdagen framförde SLC:s och MTK:s ungdomsutskott sina synpunkter på Jord- och skogsbruksministeriet i Helsingfors. Punkterna kan sammanfattas i tre temaområden, nämligen minskning av byr kratin, förbättring av lönsamheten och hur man kan få fler unga till branschen. Rent konkret är det fem saker som utskotten upplever som viktigare än andra och som diskuterades alldeles särskilt under tisdagens besök på ministeriet.
– Ungdomsutskotten vill inte att man ska kunna lyfta jordbruksstöd samtidigt som man erhåller ålderspension. Vi vill att det ska vara med som ett krav i nästa CAP, säger Annika Öhberg som är ungdomsombudsman vid SLC.
Utskotten vill också att det i fram- tiden skulle finnas möjlighet att ansöka om statsborgen för investeringar för unga odlare. På motsvarande sätt som det i dag finns statsborgen för studielån och bostadslån.
– Det här skulle hjälpa till att få in nya tekniska lösningar på gårdarna och höja utvecklingsnivån på dem, säger hon.
SLC:s och MTK:s ungdomsutskott vill se mer flexibla villkor för startstöd i nästa CAP. Öhberg påtalar att det till exempel måste vara möjligt att ta över en gård stegvis och erhålla startstöd.
– Det här kunde vara ett sätt att få yngre personer med i verksamheten allt tidigare. Ungdomsutskotten vill också göra om avträdelsestödet till ett fortbildningsstöd med målsättningen att ge avträdarna ett nytt yrke. Precis som tidigare skulle syftet vara att få yngre krafter till gårdarna, men förutom det också att ge avträdarna ett yrke medan de fortfarande kan tänkas ha tio till femton år kvar i arbetslivet.
Dessutom vill man inom utskotten hitta ett sätt att sammanföra jordbrukare som vill upphöra med verksamheten och saknar efterträdare med sådana som vill ta över en gård och tänker sig en framtid inom lant- bruksbranschen. I Irland finns Land Mobility Services som framgångsrikt sysslat med det här under många år. Och i Sverige sker generationsväxlingar i liknande fall nu som då, trots att där inte finns något initiativ från myndighetshåll i bakgrunden.
– Det kan vara viktigt för branschens attraktionskraft och dynamik att hitta former för det här också i Finland, säger Öhberg.

Intressant besök på ministeriet

Christoffer Ingo från ÖSP och Joel Rappe från SLC Nyland tycker det är bra att de unga hörs i och med att de sannolikt är lantbrukare när den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020 träder i kraft. Det här är första gången som JSM hör producentorganisationernas ungdomsutskott under ett beredningsarbete med en CAP-reform.
– Det är jättebra att vi hörs. Det talas mycket om unga lantbrukare och det är förstås bra att de hör oss. Det här kan ses som en framtidsfråga för hela landet, säger han.
Rappe vill veta hur ministeriet ser på utvecklingen av Finlands lantbruk i ett 10-årsperspektiv och ett 20-årsperspektiv.
– Det kommer jag definitivt att fråga om. Skulle vara intressant att veta vad de tänker om det här.
Elina Lindroos från ÅPF tycker att besöket på ministeriet blir spännande. Till skillnad från sina fastländska kolleger i de båda ungdomsutskotten har hon däremot erfarenhet av att höras under beredningsarbetets gång.

– Landskapet på Åland har en längre tid haft för vana att höra också de unga producenterna när de gör mer omfattande beredningsarbeten. Kanske det är lättare att inkludera flera olika grupper när sammanhanget är mindre och parterna färre till antalet, säger hon.

Staffan Björkell
staffan.bjorkell@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab