Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.6.2018 / Landsbygdens Folk
SLC besviket på EU:s långtidsbudget
Inom de direkta stöden innebär kommissionens förslag sänkningar med 5 procent överlag och 3 procent för Finlands del.
Enligt SLC tar beskärningar i den här storleken bort lönsamheten inom jordbruket.
– Detta i synnerhet som den kommande gemensamma jordbrukspolitiken CAP ser ut att innehålla nya element som också kommer att påverka produktionskostnaderna, säger SLC i sitt utlåtande till riksdagens jord- och skogsbruksutskott om förslaget. Det gäller bland annat förslaget om att jordbruket måste binda sig till klimatåtgärder, vars innehåll ännu är okända i det här skedet.

Omrockeringar av finansiering
Kommissionen framhåller dessutom i sitt förslag att beskärningarna av anslagen i den andra pelaren skulle kunna kompenseras med en större nationell finansieringsandel.
SLC anser dock att omrockeringar av finansieringsansvar mellan stöden inte kan kompensera de föreslagna sänkningarna.
– Det kan inte heller vara menin- gen att jordbruket ska finansiera
det brittiska utträdet ur EU, Brexit, säger SLC i sitt utlåtande.
Vidare framhåller förbundet att Finland borde anamma en positivare inställning till en förhöjning av medlemsavgiften till EU än vad hit- tills har varit fallet.
SLC-understryker betydelsen av ett snabbt beslut om långtidsbudgeten.
– Det skulle underlätta beredningen av den kommande gemensamma jordbrukspolitiken såväl som finansieringen och den fortsatta beredningen av Finlands landsbygdsutvecklingsprogram.

Övergångsåtgärder att vänta
SLC påminner om att senast som diskussionen av långtidsbudgeten drog ut på tiden förhalades även förnyandet av EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Det finns redan skäl att anta att den kommande jordbrukspolitiken inte hinner vara i kraft från början av 2021, vilket innebär att övergångsåtgärder måste vidtas. Av den orsaken borde långtidsbudgeten vara klar i ett tidigt skede.
Det föreslagna taket i de produktionskopplade stöden på 10 procent och det tidigare föreslagna taket för det direkta stödet på 60.000 euro förorsakar stora problem, i fall Finland tvingas bereda sin kommande strategi på dessa villkor.
SLC anser att kommissionen med de här villkoren inverkar direkt negativt på utstakandet av linjerna för Finlands nationella jordbrukspolitik, fastän kommissionen vill understryka medlemsländernas kommande möjligheter att forma en egen jordbrukspolitik. – MG

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab