|
1.6.2018 / Landsbygdens Folk
Alltför stora stödbeskärningar bekymrar SLC:s styrelse
– Vi betalar nationellt 58 procent medan EU står för 42 procent, säger Laxåback.
Då gäller annat som presenterades i samband med budgetramarna diskuterade man stödtaket på 60.000 euro som kommissionen har presenterat.
– Det här kommer Finland att ha svårt att leva med. SLC:s styrelse an- såg att regeringen och minister Leppä bör arbeta emot denna stödgräns. Den ska dessutom ses i kombination med att det finns en möjlighet att produktionskoppla bara 10 procent av gårdsstödet, enligt det som hit- tills läckt ut gällande CAP. Det kommer att vara en stor utmaning för Finland att få produktionsgrenarna och områdena i balans stödmässigt, säger Laxåback
SLC:s styrelse anser att stödtaket avsevärt bör lyftas.
– Man kunde fundera på någon form av trappmodell eftersom nivån är alldeles för låg.
Vidare hade styrelsen inför sitt möte begärt in förbundens tankar om jordbrukspolitiken.
– Gemensamt för alla förbund var att man ansåg att det bör finnas en synlig utveckling mot minskad byråkrati. Många av våra förbund var inne på att man kunde slopa nuvarande stödrätter, men att det tydligt skall finnas definierat vilken areal som får CAP-stöd.
Sanktioner måste vara rimliga
I samband med byråkratin diskuterades också sanktioner.
– NSP lyfte fram att sanktioner-na borde stå i rimlig proportion till förseelsen, vilket inte är fallet i dag, säger Laxåback.
Stöden borde också bättre styras till aktiv odling och aktiva producenter.
– Många av våra landskapsförbund lyfte upp att de som lyfter ålderspension inte borde vara berättigade till stöd. Skall man stöda aktiv odling bör man också noggrannare se över skördekraven; de borde kanske återinföras.
Genomgripande för alla förbund var att de anser att man ska utgå från ett familjejordbruk då man utformar jordbrukspolitiken.
– Styrelsen beslöt också på sitt möte att noggrannare se över skattesidan för jordbrukssektorn: vi kommer att fundera på vad kan man göra skattemässigt för att underlätta jordbrukarnas situation. – NCN
|
|