|
1.6.2018 / Landsbygdens Folk
Lindringar men också försämringar i CAP-förslag
– Det är i så fall en positiv utveckling, säger SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback. Dessutom skulle medlemsländer som hittills har haft en högre andel produktionskopplat stöd än den andel som kommissionen nu föreslår, kunna bibehålla för- höjningen.
I Finland betalas 19,4 procent, alltså närmare en femtedel av det direkta stödet ut som produktionskopplat stöd. Det är i synnerhet för djurhållningen i södra Finland som det här stödet är viktigt.
– Men eftersom det sammanlagda direkta stödet sjunker, så minskar också den produktionskopplade ersättningen i absoluta siffror, därför borde andelen vara ännu högre, påpekar Jonas Laxåback.
Förgröningen skulle fortsätta utan ersättning
SLC motsätter sig även å det kraftigaste att närmare 40 procent av det direkta stödet skulle kräva förpliktelser av jordbrukaren så som miljö- och klimatåtgärder. I mångt och mycket är det här i praktiken en fortsättning på den såkallade förgröningen i den nuvarande gemensamma jordbrukspolitiken, men utan ersättning.
– Det är direkt i strid med vad vi tidigare blivit utlovade, säger Jonas Laxåback. Det rimmar också illa med en minskad budget och ekonomiskt trängda jordbrukare.
Verksamhetsledaren påminner om att mer info torde komma ut under fredagen om vad Finlands egentliga andel av anslagen i den andra pelaren, det vill säga landsbygdsutvecklingsprogrammet, blir. Det som hittills kommit ut är att EU vill sänka sin andel av finansieringen med cirka 15 procent.
– Det är på tok för drastiskt, säger han och fortsätter:
– Det är även uppenbart att kommissionens förslag inte kommer att leda till någon förenkling av byråkratin. Upplägget med resultatbaserade åtgärder, det vill säga att medlemsländerna ska redovisa för resultaten av enskilda stödåtgärder, kommer ganska säkert att öka byråkratin.
EU bör hålla sig till fördraget
SLC håller på att EU:s jordbrukspolitik bör återuppliva grunden i fördraget som går ut på att bidra till en god levnadsstandard för jordbrukssektorn.
– Vi vill framhålla att man inte kan ge jordbrukssektorn mer förpliktelser med en minskad budget, då det dessutom är känd att den finansiella situationen är trängd i medlemsländerna, påpekar Jonas Laxåback. Jordbruksproduktion bör kunna bedrivas i alla delar av EU, och det förutsätter åter att medlemsländernas odlingsförutsättningar ska beaktas om det så gäller höstplöjning eller odling av torvjordar. De modeller som byggs upp kring olika miljöåtgärder kan bli väldigt komplicerade och i utformningen glöms lätt praktiken och de verkliga förhållandena.
SLC uppmanar nu regeringen och minister Leppä att på EU-nivå aktivt jobba för en jordbrukspolitik som ger Finland möjlighet att fortsätta producera livsmedel.
– Vid senaste reform så förbättra- de EU parlamentet många delar.
SLC uppmanar de finländska EU-parlamentarikerna att föra fram Finlands jordbruksintressen i parlamentets ställningstaganden. - MG
|
|