Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.6.2018 / Landsbygdens Folk
Lågt sockerpris belastar industrin
Nordzucker är den näststörsta sock- erkoncernen i EU och äger sedan 2009 Nordic Sugar med produktion i Finland, Sverige, Danmark och Li- tauen. Moderkoncernen presentera- de nyss sin årsredovisning som inte bådar gott.
Under presentationen förbered- de Nordzuckers styrelseordförande Lars Gorissen sina aktieägare och betodlare på sämre tider. Sockermarknaden har blivit en stenhård omgivning som förutsätter solida ekonomiska resurser.
En god nyhet är att Nordzucker lyckades förbättra fjolårsresultatet. Vinsten för 2017/18 blev 118 miljon- er euro mot 99 miljoner euro förra året. Inbesparingar inom produktionen och ett stabilt sockerpris un- der årets första tre kvartal bidrog till det hyggliga resultatet.

Överskott i hela världen
Den dåliga nyheten är att ekonomin bröt ihop under det fjärde kvartalet, då EU avvecklade marknadsordningen för socker. Sockerpriset började rasa och det fjärde kvartalet resulterade i en förlust på 30 miljoner euro.
Under det löpande verksam- hetsåret 2018/19 ser det dystrare ut. Styrelsen räknar med en massivt sjunkande intjäning som i bästa fall slutar med ett nollresultat. Det låter illa men å andra sidan har Nordzuck- er lagt sig till med en stark ekono- misk buffert för sämre tider.
Avvecklingen av EU:s sockerord- ning i slutet av september 2017 har radikalt förändrat situationen på marknaderna. Globala prognoser förutspår fortsatta produktionsöver- skott med kännbara prisfall på socker, konstaterar styrelsen i sin översikt.
Bättre blir det inte av att socker- betsarealerna har utvidgats i flera EU-länder med en kraftigt växande produktion som följd. Sockerpriset i EU har följt trenderna på världs- marknaden och sjunker i takt med den skärpta konkurrensen.
Den tyska sockerkoncernen räknar med två tuffa år då övergån- gen från en reglerad marknad till fri konkurrens ska genomföras. På längre sikt ser det ljusare ut, eftersom världsmarknaden för socker allt som allt växer.
Nordzucker ska också i fortsättningen vara en av de stora aktörerna på sockermarknaden. Koncernens soli- da ekonomi gör det möjligt att inves- tera i nya marknader, både inom och utanför Europa.
Vi kommer steg för steg att utveckla Nordzucker till en globalt agerande aktör. Nordzucker satsar på export och kommer också att starta egen produktion på andra marknad- er ute i världen.

Utslagning
på väg i EU?

I sin rapport förutspår koncernen en utslagning på EU:s sockermarknad, då alla aktörer knappast har tillräckligt starka ekonomiska muskler för att klara en situation med fortsatta fallande priser. I så fall är Nordzucker beredd att vid tillfälle köpa upp konkurrenter.
Övergången till en fri marknad kommer att präglas av en hård konkurrens och massiva prisfall. I slutändan balanseras marknaden upp. Vägen dit kommer att kantas av omfattande strukturförändringar, fastställer koncernchef Gorissen.
För producenterna blir läget inte lättare av de senaste inskränkningar- na i växtskyddet, noterar Nordzucker och avser förbudet mot neonikotinoider. Förbuden påverkar direkt avkastningen inom betodlingen.
Koncernen har redan star- tat ett program med försök och förstärkt rådgivning på området för växtskydd. Det brådskar med alter- nativ för våra sockerbetsodlare, fast- ställer Nordzucker.
Koncernen fortsätter att investera i en effektivare produktion. Under fjolåret satsade Nordzucker 89 miljoner euro på åtgärder som sänker energikostnaderna, förbättrar logis- tiken och optimerar processer.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab