|
25.5.2018 / Landsbygdens Folk
Ypperliga förhållanden att sätta potatis
Soligt, varmt och uppehåll, på gränsen till torka. Så har vädret varit i Finland i snart två veckor och det är i synnerhet ypperliga förhållanden för potatisodlarna.
- Det kan inte bli bättre väder än det här. Potatisarna blir lagda i varm jord, det är torrt och förhållandena är därmed idealiska, konstaterar Kaj Hemberg, potatisodlare i Dagsmark och ordförande för SLC:s potatisutskott.
Torkan skapar med andra ord ingen huvudbry.
- Vanlig vinterpotatis klarar sig länge utan vatten och det är först när knölbildningen kommer igång som det behövs vatten. Potatisodlarna är nöjda men spannmålsodlarna vill säkert börja ha lite regn snart, konstaterar Hemberg som också odlar havre- och ärtutsäde.
Medelpriset på matpotatis har varit något högre jämfört med förra årets vinter, kring 18 cent per kilo. Det ser Hemberg som positivt men det är fortfarande för lågt för att potatisodlarna ska få ett större svängutrymme.
- Det köps inte många nya maskiner i den här nejden. Orsaken är den dåliga lönsamheten och vi måste börja komma till en situation där medelpriset ligger stadigt över 20 cent per kilo. Det skulle hjälpa många av oss, konstaterar han.
Ingen lagerersättning
Det såg ljusare ut i höstas gällande priserna. Men priserna orkade inte upp över 20 cent per kilo.
- Det gick inte riktigt som vi hade hoppats på och det blev inte heller någon lagerersättning. Potatisarna som lagras länge minskar i vikt på grund av avdunstning och det borde bidra till högre priser för de som lagrar själva.
Åtgången på potatis har varit rätt bra i vinter. Men det har funnits för mycket fasta sorter i lager samtidigt som konsumtionen verkar ha minskat en aning.
- En del odlare som har fasta potatisar har haft problem med avsättningen medan det nästan har varit brist på mjöliga potatissorter. Det här kan leda till potatisarealen minskar ytterligare.
Efter att exporten till Ryssland fick ett abrupt slut för tre år sedan var det många odlare som minskade potatisarealen. Hit hör också Hemberg som minskade potatisarealen med hela trettio hektar.
- Jag gick över från matpotatis till stärkelsepotatis i högre grad samtidigt som jag satsade mera på spannmål. Att det inte har funnits avsättning på speciellt fasta sorter kan också få konsekvenser för matpotatisarealen som säkert minskar en aning igen.
Vill ha kvar preparat mot bladmögel
Något som oroar potatisodlarna är att Säkerhets- och kemikalieverket Tukes planerar att ta bort en del bekämpningsmedel som används aktivt. Hit hör bland annat medel som innehåller substansen mancozeb som finns i bladmögelpreparat.
- Det som är bra med de här preparaten är att mancozeb har liten risk för resistens. De enda som kan ta skada är användaren om medlet inte används rätt. Men vi har stora problem med bladmögel och vi är mycket beroende av detta ämne eftersom det också fungerar mot torrfläcksjuka. Stärkelseindustrin räknar också med skördebortfall om vissa växtskyddsmedel tas bort, förklarar Hemberg.
SLC:s ombudsman Rikard Korkman har fört diskussioner med Tukes gällande användningen av det här medlet som i framtiden kan förbjudas. I nuläget är mancozeb godkänt till 19 januari 2019.
- Vi håller regelbundet kontakt med Tukes växtskyddsexperter. På vårt senaste möte i april uppmärksammade vi problemet med att mancozeb finns på EU:s lista över aktiva växtskyddssubstanser som riskerar att förbjudas utan att det ännu finns några nya ersättande preparat som fungerar lika bra, säger Korkman.
Så det är inte enbart neonikotinoider som är under lupp. Hemberg anser att man skyndar för snabbt.
- Jag tycker att man fattar beslut gällande förbud av olika växtskydd för snabbt innan man vet exakt följderna. Jag hoppas att vi också i framtiden kan få använda medel som innehåller mancozeb och och andra substanser som riskeras att förbjudas. Så det är bra att SLC idkar intressebevakning, konstaterar Hemberg.
Besöker riksdagen
Den 25 juni kommer hela potatisnäringen, samarbetsgruppen PAYR, forskningen och industrin ha ett möte med riksdagens jord- och skogsbruksutskott. Hemberg har inte möjlighet att medverka men i stället är det Sören Lawast, potatisodlare i Jeppo och medlem av SLC:s potatisutskott, som representerar centralförbundet på mötet.
- Det är inte i det här skedet klart vilka frågor vi kommer att lyfta upp på mötet men det klarnar så småningom. Samtidigt är vårt besök ett litet pr-jippo för potatisnäringen och vi delar bland annat ut sättpotatis åt riksdagens ledamöter, säger Lawast.
Också i Jeppo är sättningen i full gång, tillägger han.
- Det är full fart här i nejden och förhållandena är otroligt bra. Det är nästan lite för varmt och torrt men vi ska inte klaga nu när vi för en gångs skull har perfekta förhållanden.
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi
|
|