|
25.5.2018 / Landsbygdens Folk
Stort intresse för ekokurser
- Visst är det en stor ökning, speciellt i Egentliga Finland och Nyland. Tidigare har de nya ekoodlarna varit både växtodlare och djurbönder. Bland djurgårdarna har man sysslat i synnerhet med dikoproduktion.
Ström säger att de odlare som varit i kontakt med henne uppger den konventionella spannmålsodlingens dåliga lönsamhet som den främsta orsaken till att de går över till ekologisk odling. Hon är också med och arrangerar ekologiska grundkurser för odlare. Kurserna ordnas i regel på vårvintern och det här året var intresset enormt.
- Trots att vi nu ser en ökning av antalet nya ekoförbindelser så var intresset på den ekologiska grundkursen i vintras ännu större. Många gick kursen för att få veta vad det handlar om och har inte sökt om ekoförbindelse nu. De vill lära sig om odlingsmetoderna och även den administrativa sidan av det. Kanske de funderar på att söka om förbindelse nästa år eller någon gång i framtiden, säger Ström.
Var åttonde åkerhektar ekologisk
Den ekologiskt odlade åkerarealen 2018 ökar till 290.000 hektar. Det betyder att var åttonde åkerhektar i Finland odlas ekologiskt. Relativt sett mest ekoproduktion finns i Norra Karelen, där andelen ekologisk odling av landskapets åkerareal utgör 28 procent det här året.
I vanliga fall ska en åker odlas enligt ekologiska villkor i två år innan skörden kan säljas som ekologisk eller användas som ekofoder. De cirka 32.000 hektar som i år inleder övergången kommer alltså att producera ekologisk skörd 2020. 2016 inleddes övergången till ekologisk produktion på cirka 20.000 hektar och 2017 på cirka 18.000 hektar.
Staffan Björkell
staffan.bjorkell@gmail.com
|
|