Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
18.5.2018 / Landsbygdens Folk
Glyfosat är helt riskfritt anser schweiziska forskare
Undersökningen har genomförts av det statliga verket för livsmedel och veterinärfrågor BLV. Resterna av glyfosat i schweiziska livsmedel är så försvinnande små att de saknar praktisk betydelse för hälsan. Enligt experterna kan ingen cancerrisk påvisas.
I studien undersöktes och analyserades 243 olika livsmedel som saluförs på livsmedelsmarknaden i Schweiz. Forskarna koncentrerade sig på livsmedel där sannolikheten var störst att finna rester av glyfosat.
Detta gäller framför allt produkter som framställs av spannmål och baljväxter. Resultatet visar att 60 procent av proverna var glyfosatfria. De övriga proverna innehöll ofarliga koncentrationer långt under gällande gränsvärden.

Risken ökar med 1.600 liter vin per dag
BLV-experterna sammanfattar resultatet i klartext. En daglig konsumtion av 72 kg pastaprodukter, 655 kg bröd, 10 kg kikärter eller 1.600 liter vin per person måste till för att få i sig en dos glyfosatrester som kan vara skadlig för hälsan.
I Schweiz är det liksom i Finland förbjudet att behandla grödorna med glyfosat före skörden. Det syns också på resultaten. Schweiziska produkter innehöll mindre rester av glyfosat än importerade livsmedel.
Enligt forskarna var resterna av glyfosat därför något högre i vissa importprodukter. Det gäller särskilt pastaprodukter och livsmedel som framställs av baljväxter. Trots detta underskreds gränsvärdet genomgående med betryggande marginal.
Den schweiziska förbundsregeringen drar slutsatsen att fortsatta åtgärder mot glyfosat inte är nödvändiga på folkhälsogrunder. Resterna i livsmedlen är minimala och utgör ingen risk för konsumenternas hälsa, heter det i en kommentar.
Regeringen delar därmed samma bedömningar som EU och andra internationella myndigheter. EU förlängde i november 2017 tillståndet för glyfosat för fem år efter en häftig debatt. Ursprungligen planerade kommissionen en förlängning med femton år.

Undersökningen en följd av EU-debatten
Förslaget till ett fortsatt tillstånd för glyfosat resulterade i omfattande protester i EU. Ett europeiskt medborgarinitiativ samlade under några månader mer än en miljon underskrifter.
Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa har klassificerat glyfosat som en "icke cancerframkallande" substans. Till samma slutsats kommer också den europeiska kemikaliemyndigheten Echa.
Den internationella agenturen för cancerforskning IARC var av annan åsikt. I ett utlåtande från 2015 klassificerar IARC som enda vetenskapliga instans glyfosat som "en sannolikt cancerframkallande substans för människor".
Den känslobetonade EU-debatten om glyfosat föranledde den schweiziska regeringen att genomföra en egen undersökning. I Schweiz hör glyfosat till de mest använda växtskyddsmedlen. Omkring 70 produkter får behandlas med glyfosat i landet.
På basen av resultaten ser regeringen ingen anledning att ändra sin position gentemot glyfosat. De schweiziska bönderna betraktar rapporten som en bekräftelse på att landets jordbruk använder glyfosat på ett ansvarsfullt sätt.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab