Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
20.4.2018 / Landsbygdens Folk
Medlemsländerna stöder
EU-kamp mot ojust handel

De församlade ministrarna gav nästan samstämmigt sitt bifall till kommissionens förslag. Mest kritiska var Sveriges jordbruksminister Sven-Erik Bucht och hans danska kollega Esben Lunde Larsen.
Bucht och Lunde Larsen ansåg att EU:s ingrepp i handelskedjan kan förorsaka nya problem. Den danska ministern framhöll att Danmarks jordbrukare är höggradigt organiserade i kooperativ och klarar sig själva utan EU:s uppbackning.
Sven-Erik Bucht påpekade för sin del att handeln inte får krånglas till genom nya regleringar och byråkrati. Rory O'Donnel från det brittiska jordbruksministeriet ställde sig likaså skeptisk till en EU-lagstiftning på området.

Önskemål om ännu fler åtgärder
En majoritet av ministrarna berömde däremot agrarkommissionär Phil Hogans arbete och betecknade förslaget som en god bas för den fortsatta diskussionen. Några delegationer ville till och med skärpa reglerna ytterligare.
Spaniens jordbruksminister Isabel Garcia Tejerina ansåg att EU:s nya regler också borde ingripa i tvister mellan stora livsmedelsföretag och stora handelskedjor. Enligt förslaget ska reglerna enbart hjälpa små och medelstora företag i kampen mot handelsjättarna.
Ungern, Frankrike, Estland och Slovenien ansåg att lagen inte borde begränsas till problem mellan jordbruksproducenter och handeln. EU-standarderna kan utvidgas till alla aktörer i livsmedelskedjan. Stöd kom från Tjeckien, Slovakien och Kroatien.
Positivt betyg levererade också Österrike. Jordbruksminister Elisabeth Köstinger vill prioritera frågan under landets EU-värdskap under hösten. Tyskland poängterade som sin synpunkt att existerande nationella bestämmelser måste beaktas.
I det sammanhanget replikerade Hogan att hans förslag redan från början har varit avsett att komplettera nationella lösningar utan att ersätta dem. De facto arbetar redan ett 20-tal EU-länder med nationella regler på området.

Enbart jordbruk och mindre företag
Enligt Hogan har det inte varit enkelt att köra igenom förslaget utan att riskera kollisioner med konkurrenslagstiftningen. Därför måste reglerna mot ojusta affärsmetoder koncentrera sig på att skydda jordbruk och mindre företag.
Ingreppet i lagstiftningen kan enbart motiveras via den gemensamma jordbrukspolitiken CAP. Producenterna är den svagaste länken som måste skyddas. Det finns inget lagrum för generella ingrepp i affärskontakter i livsmedelskedjan, klargjorde Hogan.
Finlands jordbruksminister Jari Leppä är nöjd med förslaget. Enligt Leppä siktar EU på samma mål som man under de senaste åren har arbetat med i Finland. Diskussionen i rådet stärker detta. Finland fortsätter att driva på sitt nationella projekt.
Rådet diskuterade också åtgärder för att minska matsvinnet i EU. Ministrarna var eniga om att metoder måste utvecklas inom ett brett område. Målet är att halvera matsvinnet fram till 2030.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab