|
20.4.2018 / Landsbygdens Folk
Finland och Sverige samarbetar för ökad livsmedelsexport
Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä och Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht lanserar nu ett samarbete för export av livsmedel och drycker.
Leppä berättar glatt att ministrarna funderat på det en längre tid, men att det var under ett möte i Norge de bestämde sig för att göra slag i saken.
Sven-Erik Bucht instämmer och byter vant mellan svenska och finska beroende på vilket språk diskussionen förs. Han tar fasta på ländernas likheter.
Livsmedelsproduktion på samma sätt
- Vi tänker på livsmedelsproduktion på samma sätt. Vi har otroligt rena och naturliga råvaror, vi har ett starkt miljötänk, vi tar tillvara naturprodukter och dessutom har vi en hög innovationsgrad i livsmedelsbranschen. De här faktorerna är gemensamma för Sverige och Finland och de kopplas redan samman med våra länder ute i världen, säger Bucht.
Ett av de fösta stegen är att man kommer att samarbeta kring export av blåbärs- och lingonprodukter till Kina. Leppä fortsätter.
- Sett ur världsperspektiv är båda länderna små aktörer på livsmedelsmarknaden. Att ha framgång på tillväxtmarknaden bygger på att våra livsmedel är högkvalitativa, säkra och står för höga etiska värden. Genom att samarbeta kan länderna dra nytta av varandras kompetens och nätverk samt utmärka sig i konkurrensen.
Ligger under EU-genomsnittet
Sven-Erik Bucht jämför de nordiska ländernas livsmedelsexport. Sverige har en livsmedelsexport på 7 procent av det som produceras. Danmarks ligger på hela 20 procent och på EU-nivå ligger livsmedelsexporten på 10 procent.
Bucht konstaterar att det finns jobb att göra för både Sverige och Finland och fortsätter med att räkna upp de länder man inom det svenska statsrådets exportfrämjande tänkt sig satsa allra först på.
- Kanada, Storbritannien, Tyskland, Japan och Hong Kong. Och Asien är ju intressant i största allmänhet. Ta till exempel den japanska marknaden med 127 miljoner konsumenter. De importerar livsmedel för 5,5 miljarder euro årligen. Det är en stor kaka och den vill vi definitivt ha en bit av. Det är viktigt för exporten i allmänhet och för jobben på landsbygden i båda våra länder, säger Bucht.
På myndighetsnivå främjar Finland livsmedelsexporten genom samarbete mellan Food from Finland, det nya Livsmedelsverkets exportteam och jord- och skogsbruksministeriet.
I fortsättningen ska de finska och svenska organisationerna exportfrämjande organisationerna mötas regelbundet för att utbyta information och öka exportmängderna. Leppä tackar hela livsmedelskedjan för att den möjliggör den här satsningen.
- För den här satsningen krävs att hela kedjan ställer upp. Primärproducenterna, industrin, forskning och utveckling samt handeln, säger han.
2018 ska båda ländernas exportfrämjande organisationer ordna ett gemensamt evenemang för inköpare, Nordic Food Business Days, i Hong Kong. Möjligheter till samarbete söks också inom logistik, till exempel i form av gemensamma containertransporter.
För att skapa nya marknader kartlägger man möjligheterna att starta en gemensam e-handel som ska tjäna finska och svenska företag. Dessutom ska myndigheter som bereder exporttillstånd utbyta information och bästa praxis.
Också fördjupat skogssamarbete
Ministrarna Leppä och Bucht deltog i den skogskonferens som pågick på Hanaholmen i Esbo under tisdagen och onsdagen. Tidigare under onsdagsmorgonen lanserade också ministrarna ett fördjupat skogssamarbete mellan länderna.
Samarbetet kommer att omfatta nya initiativ inom skogsforskning och forskning för att ta fram nya biobaserade produkter, men också initiativ för att öka kunskapen bland de övriga EU-länderna om skogen här.
- Det här är en nödvändighet om våra länder vill upphöra att vara fossilberoende i framtiden och det vill vi, säger Sven-Erik Bucht.
TEXT & FOTO
Staffan Björkell
staffan.bjorkell@gmail.com
|
|