|
6.4.2018 / Landsbygdens Folk
USA-farmare blir lidande av handelskrig med Kina
Kinesernas reaktion på USA-tullarna dröjde bara elva dagar. I början av veckan kom etapp ett i revanschen - regeringen i Peking lägger en tullsats på mellan 15 och 25 procent på 128 amerikanska produkter, bland dem griskött, frukt, viner och nötter.
Donald Trump och hans stab annonserade genast nya tullar på kinesiska hightech-produkter. På onsdagen spädde Kinas regering på med fler importtullar på bland annat sojabönor, olika typer av nötkött, bomull och durumvete från USA.
Den amerikanska jordbrukssektorn följer situationen med bävan. Kinas vedergällning har planerats med omsorg. De kinesiska tullarna på amerikanska jordbruksprodukter är avsedda att träffa landsbygden, där Trump har sina viktigaste stödtrupper.
USA-producenterna varnar för eskalering
Rent värdemässigt är de kinesiska tullarna relativt moderata i jämförelse med de amerikanska tullåtgärderna mot Kina. Kineserna handlar ännu symboliskt men visar att landet har beredskap och vilja att svara på ännu hårdare tag.
De amerikanska grisproducenterna är alarmerade och varnar för följderna av ett regelrätt handelskrig. US Meat Export Federation pekar på Kinas enorma betydelse för landets producenter i egenskap av tredje största exportmarknad för gris.
En stor del av USA:s grisexport består av inälvor till ett årligt värde av 425 miljoner US-dollar. Inom detta segment är Kina USA:s viktigaste exportmarknad. Enligt USMEF är Kina en priskänslig marknad - högre tullar slår direkt mot USA:s konkurrenskraft.
National Pork Producers Council företräder samma åsikt. Enligt NPPC skadar tullarna omedelbart landets producenter och därmed också företagsamheten på landsbygden.
NPPC-ordföranden Jim Heimerl varnar för att alla inblandade till sist landar som förlorare i tvisten, såväl grisproducenter som konsumenter. Alla länder borde lösa sina konflikter på ett klokt sätt utan att skada producenterna, vädjade Heimerl till beslutsfattarna.
Grisproducenterna uppmanar USA:s och Kinas regeringar att inleda förhandlingar om tullarna. Vi hoppas att de 25-procentiga tullarna ska bli kortlivade, skriver NPPC i ett pressmeddelande.
Sojaexporten blir nästa problem
I den eskalerande tvisten hamnar nu också USA:s sojaproducenter i skottlinjen. Lönsamheten inom sojaodlingen är svag och gårdarnas intäkter har halverats sedan 2013. Branschen kämpar redan i dag med ekonomiska problem.
Den amerikanska sojaorganisationen ASA har vädjat till regeringen att låta bli att sätta branschens framtid på spel. Enligt ASA-ordföranden John Heisdorffer kommer Kina att kännbart utvidga sin sojaimport under de kommande tio åren.
Heisdorffer påpekar att USA borde dra nytta av den chansen. Exporten är enormt viktig för sojasektorn, som exporterar mer än hälften av sin produktion. ASA har till och med begärt audiens hos president Trump för att lobba för sina synpunkter, men hittills förgäves.
Det är framför allt producenterna i Mellanvästern som får lida då Kina belägger sin sojaimport med nya tullar. Regionen betecknas som en högborg för Trumps anhängare. Då handelskriget eskalerar, blir sojan nästa offer.
EU:s grissektor kan bli attraktivare
Ironiskt nog kunde EU dra nytta av ett handelskrig mellan USA och Kina. EU är ingen exportör av soja, men en högre tull på griskött från USA skulle sannolikt göra EU-leveranserna av griskött attraktivare för Kina. Priset kan också stiga.
Det senaste året har EU förlorat marknadsandelar till USA på den krympande kinesiska grismarknaden. Då de kinesiska importörerna börjar söka nya leverantörer, måste de framför allt vända sig till EU, Kanada och Brasilien.
Å andra sidan satsar Kina hårt på att utveckla den egna grisproduktionen, vilket dämpar behovet av import. Enbart förra året minskade den sammanlagda importen av griskött i Kina och Hongkong med 500.000 ton, till 2,5 miljoner ton.
I motsats till Kina har USA åtminstone tillfälligt förskonat några handelspartner som EU, Kanada och Mexiko från stål- och aluminiumtullarna. Men fristen gäller bara fram till början av maj. Hur det därefter går är ännu öppet.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|