|
23.3.2018 / Landsbygdens Folk
Stor brist på ensilage i Österbotten
- Jag vill inte låta pessimistisk, men situationen börjar vara rätt utmanande. Jag är i stort behov av ensilage, men har inte ännu fått köpt in de mängder jag behöver för att klara mig till sommaren, säger Henrik Vikström, ekologisk dikoproducent i Larsmo.
Att han behöver ekologiskt ensilage ställer till det ytterligare. Hittills har han lyckats köpa in 60 balar, men behöver åtminstone 100 till.
- Jag har ringt tjugo olika producenter från Vasa och flera har varit tvungna att räkna och se över sitt lager. Endast två producenter kunde sälja och de hittade jag i Oravais och Pensala. De övriga har inget extra ensilage och jag har redan tvingats till åtgärder för att få fodret att räcka, säger Vikström.
Det som han har gjort är att slakta bort både kalvar och dikor. Totalt har han slaktat trettio djur och produktionen är nu i stort sett halverad.
- Jag har plats för femtio dikor, men nu har jag runt trettio så det är klart att bristen på ensilage tär på lönsamheten. Jag vill ha full produktion men det är nu inte möjligt.
På grund av att hans eget ensilage inte räcker till blir det också stora extra kostnader i foder utifrån.
- En bal kostar cirka 25 euro och frakten beroende på avståndet kring 5 euro per bal. Så det är fråga om stora kostnader för mig att köpa in foder utifrån, konstaterar han.
Byter ras
Han har också köpt in djur av rasen Angus, som enligt honom effektivare tar tillvara fodret.
- Angusrasen är en bra grovfoderomvandlare, vilket betyder att de äter mindre men producerar bra. De tillgodoser sig bättre på fodret och på sikt kommer jag att helt övergå till den här rasen.
Orsaken till bristen är att de norra delarna av landskapet har drabbats av stora regnmängder växtsäsongerna 2015 och 2016. Fjolåret misslyckades också och vädret präglades av låga temperaturer samt regn.
- Regnet har gjort att många har tvingats så om vallarna och börja om från noll. Mycket av den vall som såddes in 2016 misslyckades och även i fjol misslyckades många. Jag har också tvingats så in vallar på nytt och regnen har påverkat skördarna mycket, förklarar han.
Normalt brukar Vikström få kring 26 balar per hektar per säsong med två skördar. Men de senaste åren har han varit långt ifrån det.
- Fjolårets skörd blev nog 30-40 procent sämre för mig och det gäller också många andra. Och problemet nu är att det inte finns någon större reserv.
Han har - till skillnad från många andra - inget behov av halm.
- När jag byggde den nya anläggningen 2016 bestämde jag mig för att inte bli beroende av halm utan satsade på liggbås. Men jag vet om många som också har svårt att få tag i halm.
Som dikoproducent kan han till skillnad från mjölkproducenter också variera fodret.
- Jag kan styra tilldelningen av det bästa fodret till de djur som behöver det, medan andra delar av besättningen kan få sämre kvalitet. Det kan däremot inte mjölkproducenter göra så många av dem är säkert i en svårare situation än jag, förklarar han.
Hoppas på bättre skördar i år
Det enda som motiverar Vikström i dagsläget är förhoppningar på kommande sommar. Vikström kan bara inte tro att det blir en fjärde regnig och kall sommar i rad. Förra året täckdikade han också alla åkrar och spolade de befintliga systemen.
- Jag beslöt mig för att jag måste förbättra markstrukturen för att få några skördar alls i framtiden om det regnar mycket. Så mina åkrar borde bättre kunna klara av större vattenmängder framöver. Vi har också haft en mycket bra vinter så vi torde inte ha några isbrännor nu. Så om vädret tillåter hoppas jag på betydligt bättre skördar i år, säger han.
Enligt Magnus Blässar, mjölkgårdsrådgivare vid Proagria Lantbrukssällskapet, finns inte mycket utbud på ensilage i Österbotten och att det uppstår brist mot våren. Han tror också att risken är stor för att det inte blir något toppår gällande vallen i år heller.
- Det beror på att många vallar är sönderkörda och i år kommer det att anläggas mycket ettåriga vallar samt kompletteringssådd.
Han ger följande råd till de som tvingas köpa balar:
- Det handlar om stora kostnader om man måste köpa. Jag råder alla som köper att kontrollera torrsubstansen. Betala inte för vatten.
ÖSP är medvetna om bristen och rekommenderar alla som har ensilage att sälja att bjuda ut.
- Bristen är stor nu och vi uppmanar alla som har något att sälja gör det. Gällande halmen kan bristen underlättas en aning mot våren, eftersom det finns halm under snön som kan balas bort. Men det återstår att se vilken kvalitet det håller, säger ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas.
|
|