|
23.3.2018 / Landsbygdens Folk
Växande binäring gynnar äppelodlare
- Jättebra. Helt klart att det behövs mera biodlare på Åland, kommenterar Ålands frukt- och bärodlarförenings ordförande Yngve Österlund, som för ett par år sedan utsågs till Årets fruktodlare i Finland.
I år har den kalla vintern åstadkommit en del köldskador på vissa äppelsorter, men om inget oförutsett inträffar räknar Österlund ändå med att höstens äppelskörd ”förhoppningsvis” kommer att ligga på senaste års nivå.
- För några år sedan gjordes ganska många nyplanteringar som nu börjar komma i produktion, påpekar han.
När de gamla odlingarna ersätts med moderna tättväxande träd ryms det betydligt fler äppelträd per hektar vilket ökar behovet av pollinerande bin för att få en maximal skörd.
- Det optimala är fyra bisamhällen per hektar, säger Ynge Österlund.
Han berömmer det goda samarbetet med Ålands biodlarförening, som hyr ut bikupor till fruktodlingarna för drygt 100 euro per kupa.
Storsatsning på klubbhus
Men det finns även en del äppelodlare som själva börjat med biodling. I det verkliga ”Äppelriket” Finström Vestanträsk har exempelvis unga Ben-Erik Daniels satsat stort också på ”binäringen”.
- Ben-Erik har omkring hundra kupor och är verkligt intresserad och duktig, berömmer Ålands biodlarförenings ordförande Yngve Påvall, som väl kan kallas Ålands ”bikung” i denna drottningberoende bransch.
Yngve är en eldsjäl som hållit i det mesta när föreningen nu håller på att färdigställa sitt nya klubbhus Bihuset. Det är en satsning på ca 140.000 euro.
Via Ålands Landsbygsutvecklingsprogram har landskapsregeringen beviljat investeringsstöd för knappt halva beloppet. Resten har föreningen skrapat ihop utan att behöva ta banklån.
- Det kommer in pengar hela tiden, säger Yngve Påvall entusiastiskt och berättar att den högklassiga åländska honungen ger biodlarna ett bra pris.
Dessutom finns det flera företag som sponsorerar. Biodlarna får också in pengar genom att exportera och sälja bin och bidrottningar till både Island och andra länder.
Åländska bin är mycket efterfrågade eftersom Åland tack vare biodlarnas påpasslighet inte drabbats av varroakvalstret, som på bara ett par tre år tar död på hela bisamhällen både i Finland och alla andra länder i Europa.
Det nya Bihuset ligger granne med Stallhagens bryggeri, som bland annat tillverkar det mycket populära honungsölet.
För sitt honungsöl har bryggeriet hittills köpt in ca 3.000 kilo honung per år. Nu när bryggeriet byggts ut för att kunna tredubbla produktionen kan det komma att behövas 10.000 kilo honung enbart för öltillverkningen.
Det är mer än en tredjedel av Ålands nuvarande totala årsproduktion som beräknas till ca 25 ton honung.
|
|