Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
23.2.2018 / Landsbygdens Folk
Skäl att alltid anmäla ofog med snöskoter

- Jag såg dem då de åkte förbi så jag hoppade i bilen och körde efter och försökte stoppa dem. Tre gånger kom jag förbi dem, men de undvek mig och sedan försvann de, gav bara lite "internationella hälsningar" säger Abrahamsson harmset.
På åkrarna har han kummin och höstsäd. Sammanlagt tre kilometer spår av två motorkälkar har han hittat. De är hårt packade som is och det är mer än sannolikt att det blir fula ränder i växten då våren kommer.
- Till all lycka hittade de inte rågen min, men de hittade grannens, säger Abrahamsson.
Skadorna som han rapporterat till polisen är femhundra till tusen euro, men det kan vara mera. De två spåren som dragits över åkrarna är ställvis så långt ifrån varann att det inte går att reparera med en körning av såmaskinen och sprutan utan det krävs två, och då blir det till slut en ganska stor areal att behandla. Och besvärligt placerad.

En ny kull
Bara okunskap kan det knappast ha varit frågan om tror Abrahamsson med ledning av hur skoterförarna smet undan efter sitt tilltag.
Det är inte heller så att det borde vara en nyhet för Kimitoöbor att man inte kan köra på åkrar utan tillstånd. För sex-sju år sedan hade man liknande händelser och då togs saken upp i massmedia, plus att odlarna direkt tog kontakt med snöskoterförarnas inofficiella förening och diskuterade med den.
- Men det har väl växt upp en ny kull nu, säger Abrahamsson.
Han säger att han nog upplyst de ledande personerna i föreningen om att Rosendals bys åkrar är sådda från kant till kant så att man i praktiken inte kan komma förbi utom längs vägen - egentligen dikena, för vägtrafikfordon är det ju inte.
Jakten fick nu stor uppmärksamhet med en lång tråd Abrahamssons Facebooksida. Dels bidrog Abrahamssons vänner med egna observationer av de efterspanade, dels diskuterades det olika sätt att överhuvudtaget skydda sig mot buskörning på åkrarna, liksom mera försonliga inlägg om vikten av att upplysa folk om att alla snötäckta åkrar inte är lika - under somliga gror en känslig brodd. Bara odlaren vet var. Därför måste man be om lov.

Styra polisen
När skadan är skedd är det skäl att anmäla den till polisen, säger Abrahamsson.
- Polisens resurser styrs ju politiskt, de kan sätta sin energi på sådant som folk klagar på och brott som anmäls. Så det är viktigt att man anmäler de här skadorna, också om man kanske får höra att just det här brottet - terrängtrafikförseelse, enligt brottsrubriceringen - är något som de inte nu hinner utreda. Efterfrågan kan ge mera resurser.
Så svarade polisen i Pargas på också Abrahamssons anmälan. Men med tanke på framtiden tyckte Anders Abrahamsson att det ändå var värt att göra den.
- Det går ju behändigt nuförtiden, man behöver inte åka till polisstationen utan man kan göra den på nätet, upplyser han.
Helena Fabritius på SLC Åboland tror att problemet med motorkälkar på åkrar är störst i södra Finland. I inlandet har det ordnats speciella leder för de här fordonen.
Abrahamsson är inte heller den enda som drabbats på Kimitoön utan just den gångna helgen hittades spår på åkrar på olika sidor av ön.

TEXT & FOTO
Mathias Luther
luther@infopr.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab