Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
16.2.2018 / Landsbygdens Folk
Ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurangerna blir inte ännu av
Förordningen sändes till kommissionen i början av november och ministeriet fick ett negativt besked tisdag förra veckan.
EU-kommissionen förväntar sig att Finland ger ytterligare bevis på sambandet mellan produktens ursprung och kvalitet. Enligt kommissionen gäller Finlands motiveringar framför allt livsmedelssäkerhet samt djurs hälsa och välmående.
EU:s förordning om livsmedelsinformation kräver att medlemslandet kan bevisa att livsmedlets ursprung har ett samband just med dess kvalitet. Bestämmelserna i utkastet till förordning inverkar dock enligt kommissionen inte på verksamheten på den inre marknaden och är således inte något handelshinder.

"Vi ger oss inte"
- Vi ger oss inte, frågan är viktig för regeringen. Konsumenterna vill veta varifrån maten kommer och de borde inte behöva fråga om det skilt. Det här handlar om öppenhet som bidrar till medvetna och ansvarsfulla val, påpekar jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent).
Enligt jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio ska ministeriet arbeta fram ett nytt förslag, där kommissionens kommentarer beaktas.
- Det nya förslaget skickas till kommissionen före midsommar, säger Jaana Husu-Kallio.
Finland har drivit frågan om utveckling av kraven på livsmedlens ursprungsmärkning i EU:s institutioner och föreslagit att bestämmelser om ursprungsmärkning i första hand ska ingå i EU-lagstiftningen. Eftersom arbetet med att utveckla EU-lagstiftningen på detta område inte har gått framåt i önskad takt, har Finland beslutat utfärda nationella förordningar.
En förordning som förutsätter att ursprunget för kött och mejeriprodukter ska anges i affärerna började gälla sommarn 2017. I september föreslog jord- och skogsbruksministeriet att ursprunget för kött och fisk i en måltid som serveras en konsument på ett serveringsställe måste anges.
Syftet är att göra det lättare för konsumenterna att få ursprungsinformation än tidigare även på restauranger.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab