Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 27.11.2024
 Grattis Astrid
16.2.2018 / Landsbygdens Folk
Holländska producenter fuskar med fantomkvigor
Nederländerna hotas av höga EU-böter om fosfatutsläppen inte reduceras. Det effektivaste sättet att sänka fosfatutsläppen är att sänka mjölkproduktionen. Flera tiotalstusen mjölkkor måste slaktas.
Programmet har i princip fungerat bra, men det finns också mjölkproducenter som försöker kringgå systemet. Enligt regeringen har 2.100 gårdar åkt fast för att ha manipulerat sina anmälningar om kalvning. Nu hotas gårdarna av sanktioner, uppger tyska TopAgrar.

Kalvande kor förblev kvigor
Mjölkbönderna har underlåtit att anmäla normala kalvningar. I stället har de rapporterats som födslar av tvilling- och trillingkalvar. Det ger utdelning, då kvigor bara räknas som en halv djurenhet i systemet. Efter kalvningen betraktas kon genast som en hel djurenhet.
Myndigheterna upptäckte manipulationerna då misstänkt många anmälningar om tvilling- och till och med trillingkalvar började dyka upp i systemet. I normala fall föds tvillingkalvar i tre till fem procent av alla kalvningar.
Under fjolåret hade omkring 2.000 gårdar anmält mer än tio procent av alla sina kalvningar som tvilling- eller trillingfödslar. Hos ytterligare 5.700 gårdar var frekvensen mellan fem och tio procent.
Preliminära kontroller tyder på att anmälningarna inte stämmer överens med det faktiska djurbeståndet, då en del mjölkande kor orättmätigt hade bokförts som kvigor. Landets regering har därför låtit spärra förflyttningen av boskap på 2.100 mjölkgårdar.
De ansvariga myndigheterna har nu börjat skaffa kontrolluppgifter från alternativa källor för att jämföra dem med uppgifter som gårdarna har rapporterat. Kontrollerna har bekräftat att ifrågavarande kor officiellt var anmälda som kvigor, fastän de redan hade kalvat.
Kontroller på ort och ställe har redan inletts. Jordbruksminister Carola Schouten betecknar manipulationerna som oacceptabla. Fusket skadar mjölksektorns rykte och ifrågasätter kontrollsystemets trovärdighet i Bryssel.

EU hotar med böter
Mjölkproduktionen i Holland började öka brant då mjölkkvoterna avskaffades. Under 2015 steg produktionen med 15 procent. Samtidigt steg landets utsläpp av fosfat över den fastslagna nivån.
Regeringen, producentorganisationerna, mejerierna och foderindustrin enades om ett åtgärdsprogram för att sänka produktionen av fosfat under 2017. För att nå målet, måste mjölkgårdarna minska antalet mjölkande kor enligt en bestämd proportion.
EU har hotat Nederländerna med höga böter om utsläppen inte reduceras. För att få ner utsläppen har de nederländska mjölkgårdarna slaktat massvis med mjölkkor. Under det första halvåret 2017 minskade mjölkkobeståndet med 160.000 djur.
Enligt jordbruksministeriet har slakten av mjölkkor sänkt fosfatutsläppen med 5,4 miljoner kg. Utsläppen ska sänkas ytterligare genom att betala subventioner till gårdar som avvecklar produktionen.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab