Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
16.2.2018 / Landsbygdens Folk
Ännu inget genombrott i samtalen med Mercosur
EU-kommissionen har varit rätt förtegen om den senaste förhandlingsrundan i Bryssel. De europeiska förhandlarna har fått häftig kritik på hemmaplan efter sitt erbjudande att höja den årliga importkvoten för nötkött från 70.000 ton till 99.000 ton.
Nötköttet är ett av nyckelområdena för Mercosur. Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay är fortfarande missnöjda med det senaste budet. De hänvisar till att EU erbjöd sig att höja kvoten till 100.000 ton redan under en tidigare runda år 2004.

Viktigt avtal för EU-industrin
De sydamerikanska länderna försöker dra nytta av handelsavtalets betydelse för Bryssel. Mercosuravtalets ekonomiska betydelse för EU uppges vara upp till tre gånger större än motsvarande avtal med Japan och Kanada.
EU eftersträvar öppnade marknader för bilar, bildelar och annan teknik, men också mejeriprodukter kunde exporteras till Sydamerika om gränserna öppnas. Ett lukrativt område är också offentlig upphandling.
Bland EU-länderna är det särskilt Irland och Frankrike som försvarar en möjligast låg importkvot för nötkött för att skydda den egna boskapsskötseln. En oproportionerligt hög kvot kunde ändå trassla till hela EU-marknaden.
Mercosur kör enligt principen om att våga och vinna och kalkylerar säkert in en väsentlig prutmån i sina krav. Förhandlarna vet att mycket står på spel för EU och försöker pressa upp sin export av nötkött till smärtgränsen.
I ett tidigare skede stod de stora handelsavtalen CETA och TTIP i fokus för EU-kommissionen så att Mercosur hamnade i skuggan. Numera har betydelsen av Mercosur uppgraderats i Bryssel och avtalet betecknas som viktigare än någonsin tidigare.

Nytt läge
Den handelspolitiska situationen har också ändrats efter valet av Donald Trump till USA-president. EU försöker tydligt markera sin handelsliberala linje gentemot USA:s protektionism. Marknadstillträde har en högre prioritet än tidigare.
Handelskommissionär Cecilia Malmström uppges därför vara mer benägen att godta en import av 100.000 ton nötkött, till skillnad från agrarkommissionären Phil Hogan, som är hårt pressad att försvara EU-marknaden för sina irländska nötproducenter.
När det gäller är Mercosur säkert redo att ge efter i förhandlingarna, eftersom de fyra länderna också har mycket att vinna på en uppgörelse. Uruguays förhandlare har uttryckt sig optimistiskt om möjligheterna till ett handelsavtal.
Enligt förhandlaren Sebastián Hagobian från Uruguay har samtalen ännu inte nått den kritiska punkten. EU kan sträcka sig betydligt längre, bedömde Hagobian i en kommentar om den senaste förhandlingsrundan för nyhetsbyrån Prensa Latina.
Enligt preliminära uppgifter fortsätter förhandlingarna i Paraguays huvudstad Asunción den 19 februari.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab