Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
9.2.2018 / Landsbygdens Folk
Priskrig med livsmedel ska stoppas i Frankrike
Enligt jordbruksminister Stéphane Travert är det i främsta rummet jordbrukarna som får lida av vansinniga rabattkampanjer. Rabattaktioner ska framöver begränsas till högst 34 procent av varans värde.
Specialerbjudanden som lovar kunden två produkter till priset för en ska inte längre tillåtas. Prisförhandlingarna mellan handeln och producenterna ska organiseras på nytt, inskärper jordbruksministeriet.
Den förnyade modellen ska enligt minister Travert utgå från produktionskostnaden för en vara. Handelskedjorna skulle förpliktas att prissätta livsmedel så att det pris som kunden betalar måste vara minst tio procent högre än inköpspriset.
Avtalen med producenterna ska ta hänsyn till produktionskostnadernas variationer. Prisöverenskommelserna kan förhandlas på nytt om kostnadsnivån stiger. Regeringen planerar dessutom ett tvistlösningsinstrument mellan leveranskedjans aktörer.

Nutellaskandal var sista droppen
De franska handelskedjorna har hittills på frivillig bas förpliktat sig att avstå från orimliga rabattkampanjer. Systemet har inte fungerat som avsett. Med jämna mellanrum försöker kedjorna locka kunder till sina hypermarknader med extrema lågpriskampanjer.
För ett par veckor sedan upprördes känslorna då Frankrikes fjärde största kedja Intermarché lanserade en aktion där brödpålägget Nutella såldes ut till ett pris av 1,41 euro i stället för 4,50 euro.
Redan tidigt på morgonen uppstod långa köer framför de 1.500 butikerna. Då dörrarna öppnade, störtade kunderna tumultartat in i butikerna för att grabba åt sig de åtråvärda glasburkarna. I kaoset trampades flera kunder ner av massan.
Den franska satirtidskriften Le Canard enchaîné jämförde aktionen med upproren under den franska revolutionen 1789, då långa köer uppstod framför bagerierna. Då behövde folket bröd. I dag vill folket ha Nutella på brödet, skrev tidningen.
Nutella-fenomenet har starkt bidragit till regeringens häftiga reaktioner mot oproportionerliga rabattkampanjer. Ekonomiministern Bruno Le Maire kallade chefen för Intermarché till ministeriet och krävde ett slut på aktionerna.

Konsumenter varnar för tveeggat svärd
Intermarché kan nu räkna med ett dyrt efterspel. Bedrägerimyndigheterna har börjar rota i kampanjen och dess avsikter. De stora kedjorna skyller i sin tur på en försämrad lönsamhet, som bara kan tacklas med spektakulära kampanjer.
Enligt expertisen verkar det som om handelskedjornas guldålder skulle vara förbi. Den stora kedjan Carrefour ska stryka 3.600 arbetsplatser i Frankrike och Belgien. De yngre kunderna har börjat föredra närbutiker och ekologiska specialaffärer.
Konsumentorganisationen UFC-Que Choisir ställer sig skeptisk till regeringens planer på en rabattlag. Lagen kan få motsatt effekt och i stället ge handelskedjorna anledning att höja sina priser så att konsumenterna till slut blir lidande.
Enligt UFC-Que Choisir kan rabattlagen resultera i merkostnader på upp till fem miljarder euro. Vi kan räkna med en prisinflation på mat utan like. Ingenting garanterar att lagen kommer att gynna jordbrukarna, befarar konsumentorganisationen.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab