Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 27.11.2024
 Grattis Astrid
26.1.2018 / Landsbygdens Folk
Nykarleby satsade på ekologiska och lokala råvaror i en vecka

- Det lät som en intressant idé och vi ville vara med. Det blev inte heller dyrare jämfört med en vanlig lunchsedel. Och då använde vi dessutom femtio procent ekologiska råvaror, säger Veronika Franzén, kosthålls- och städchef i Nykarleby.
Den här veckan har Carleborgsskolan som tillreder 1.200 lunchportioner dagligen tillrett maten enbart på lokalproducerade och ekologiska råvaror. Bakom initiativet står projektet EkoNu.
- Vi ser det här som viktigt för att vi vill öka erfarenheterna för storkök att upphandla råvaror lokalt och direkt av producenterna. Det gäller att lära sig systemet - både de som upphandlar och producenterna. Nu ska vi utvärdera det här försöket och se vilka erfarenheter som är användbara i framtiden, säger Thomas Snellman, kontaktperson för EkoNu.
Det enda som projektet har gjort är att ta reda på vilka producenter - både konventionella och ekologiska - i närregionen som kan leverera råvaror. Kontakterna förmedlades vidare till skolans kök.
- Beställningarna har vi gjort själva och det var inte svårt. Den största utmaningen var däremot att tänka om och göra mat enligt nya recept. Allt måste fungera med grytor och ugnar, men det är en fråga om att bryta rutiner. Annars tillreder vi största delen av skolluncherna från grunden och vi har också handlat direkt från exempelvis Tajma slakteri och Skogsjö gård, säger husmor Karin Nygård.

Eko behöver inte bli dyrare
Som stöd och inspiration har kocken Julien Huéber fungerat. Huéber kommer ursprungligen från Frankrike men flyttade till Finland för några år sedan och har arbetat som kökschef på Folkhälsan Norrvalla.
- Jag har erfarenhet av matlagning med ekologiska råvaror och har försökt inspirera personalen här vid skolan med nya recept och kryddblandningar. Det har gått bra och förutsättningen är att personalen har vilja att ta in nya tankesätt. Det vill den här personalen, konstaterar Huéber.
Enligt honom går det att hålla priserna på en skälig nivå trots att man använder ekologiskt och närodlat. Ett exempel är ekopotatisen som levererades av Thomas Jakobsson.
- Man behåller skalet på och då blir priserna lägre jämfört med att köpa konventionellt skalade och tvättade. I dag bjöd vi på kokad ekopotatis med skal på och på fredag (läs: i dag) tillreder vi dem ugnsbakade. Med skalet på är potatisarna dessutom näringsrikare, säger han.
I måndags tillreddes lasagne på ekologiska grönsaker från Jungarå gård i Jeppo samt konventionellt odlade råvaror från Christer Finne i Solf. I tisdags fick eleverna avnjuta dillkött där köttet levererades av Snellman.

Använder billigare styckdelar
Fredagens lunch, som höll på att förberedas i onsdags, är pulled pork. Grisköttet är ekologiskt och levereras av Skogsjö gris i Munsala. Totalt höll 220 kilo av förmånligare styckdelar i form av bog på att kryddas.
- Det här kan man också göra, köpa in billigare ekologiska styckdelar som behöver längre tid för att tillredas. Allt är möjligt, säger Huéber.
Onsdagens lunch bestod av fiskterrin som gjordes på en blandfärs av gädda och naturlax från Ab Fisk-Boden i Jakobstad.
- Gädda är faktiskt en delikatess i Frankrike som importerar mycket från i synnerhet Sverige. Men här är det nästan lite konstigt att äta gädda trots att den finns lokalt. Men det går mycket bra att tillreda god mat på gädda, säger Huéber.
Går det att öka mängden lokalproducerat och ekologiskt i våra offentliga storkök? Svaret på den frågan är ja, men mycket handlar om vilka krav kommuner ställer i sin livsmedelsupphandling. I Nykarleby ska en sektion utarbeta nya direktiv för upphandlingen i vår.
- I direktiven kan kommunen sträva efter att gynna råvaror som är inhemska, lokalproducerade eller ekologiska i mån av möjlighet. Det strävar vi efter redan i vår kommun och de nya direktiven blir troligen ännu mera tydliga på den här punkten, säger Franzén.
I vanliga fall gynnas stora leverantörer om enbart faktorer som pris ska beaktas. Men på den här punkten har också Jord och skogsbruksministeriet kommit med nya direktiv i fjol.
- Ministeriet gav i fjol ut en guide för hur kommuner kan skriva offerter så att mindre aktörer gynnas. Livsmedelsupphandlingen ska vara mer ansvarsfull. Utöver det kan alla kommuner redan upphandla mat direkt av exempelvis lokala producenter för ett gränsvärde på 60.000 euro per år.

Visar att det fungerar
Vilka direktiv som utarbetas av sektionen i Nykarleby återstår att se. Men troligen blir den kommunen ännu bättre på att gynna inhemskt, lokalproducerat och ekologiskt i framtiden.
- Därför är det viktigt med sådana här försök. Genom det här kan vi visa att det i praktiken fungerar bra att upphandla maten lokalt och samtidigt öka andelen ekologiskt. Det finns kapacitet att utöka ännu mera, säger Snellman.
Vecka sex kommer samma koncept att genomföras i skolor i Munsala och Jeppo.
- Jag ser också hela den här grejen som ett inlägg i debatten om hur framtidens skolmat ska se ut. Ska maten värmas upp eller ska den tillredas. Om andra kommuner vill haka på och göra ett liknande försök som i Nykarleby är det bara att ta kontakt med projektet EkoNu, säger Snellman.

TEXT & FOTO

 Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab