Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.1.2018 / Landsbygdens Folk
Lökproducenterna får vänta på nästa skörd
Timo Mäkinen drar sig inte för att kalla det ett katastrofalt år. För somliga odlare har hela skörden förstörts.
- Om det är så att man måste kassera 50 eller 70 procent av sin skörd så är nog det enda rätta att kassera den helt och hållet, säger han.
- För de odlare som råkar ut för det finns inga speciella stödformer att räkna med. Bara att ta det ur egen ficka, säger Mäkinen.
Nationellt bedömer han att åtminstone 30 procent av lökskörden förstörts av gråmöglet.
Mäkinen odlar i Kaland i Nystad, men också i Renko i Tavastland. Både hans egen och andra lökodlares erfarenhet är att gråmöglet har drabbat kusten och Åland hårdast.
Men i inlandet så har det varit så kallt att löken överhuvudtaget inte blivit färdig och måste kasseras därför.
Att den inhemska rödlöken tog slut i handeln redan före jul var helt exceptionellt. Den rödlök som kommer i handeln i februari är den långtidslagrade som har behandlats med groddstopp, som inte får användas på lök för försäljning fram till och med januari.

Holland har slutat desinficera marken
Normalt är den finländska lökskörden omkring 25 miljoner kilo. Det är lite mera än den inhemska konsumtionen så man har exporterat till närområdena, men man har också fått dras med att leverera två olika års skörd jämsides till affärerna mot slutet av sommaren. Det tror Mäkinen att man alltså slipper i år.
Nu finns det ungefär 12,5 miljoner kilo i lager.
Orsakerna till gråmögelskadorna är enligt Mäkinen flera. En bidragande orsak är att man för flera år sedan slutat desinficera marken för odlingen av sättlök i Holland och därmed innehåller de nu mera bakterier.
När sedan växtförhållandena i Finland råkar vara extra dåliga så kommer problemet kraftigare i dagen.
Lökproducenterna är en förening som hör till MTK . Den har nu 48 medlemmar. De åländska odlarna är till skillnad från fastlandsodlarna inte medlemmar direkt utan via ÅTH, som också har en plats i styrelsen.

Mathias Luther
luther@infopr.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab