|
12.1.2018 / Landsbygdens Folk
Ett normal drag i internationell handelsdiplomati
- Som livsmedelstillverkare och aktör på marknaden kan vi inte så mycket annat än följa händelsernas gång och anpassa oss därefter, säger han. Hur summorna har räknats fram kan jag inte heller ta ställning till.
På frågan om hur EU:s initiativ kan tänkas inverka på marknaden svarar Juha Gröhn att han gissar på ett neutralt läge, det vill säga att det inte inverkar.
- I något skede måste vi i alla fall utgå från att också livsmedelshandeln med Ryssland åter öppnas, det är vad som händer i längden med alla politiska beslut som begränsar internationell handel.
Han tror i alla fall inte att EU:s utspel inverkar på den processen, varken försnabbar eller fördröjer den.
Har inte samband med prissänkningar
På frågan om prissänkningarna på svinkött under slutet av fjolåret har att göra med de handelspolitiska svängarna mellan Ryssland och EU, svarar Juha Gröhn nekande. Enligt honom handlar det om en ganska vanlig rytm.
- Efterfrågan på de stora internationella marknaderna har helt enkelt minskat dramatiskt, vilket betyder att vi har en helt annan situation än i våras och i somras, säger han.
- Också efterfrågan i Kina har minskat betydligt. Den gynnsamma efterfrågan för några månader sedan ledde till en viss överhettning, som återigen har fyllt lagren, och nu måste vi försöka avveckla dem så gott vi kan. Prognoserna för början av det här året är ganska pessimistiska, men jag skulle inte säga att läget är mer dramatiskt än normalt. Åtminstone på det inhemska planet hoppas vi på en bra grillsäsong i sommar, vilket skulle underlätta efterfrågan.
Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi
|
|