Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
22.12.2017 / Landsbygdens Folk
EU röstar nästa år om neonikotinoider
Enligt den ursprungliga tidtabellen skulle medlemsländerna rösta om användningen av de tre neonikotinoiderna imidakloprid, tiametoxam och klotianid i december. Men expertkommitténs omröstning sköts upp på obestämd tid.
Förseningen beror på att livsmedelsmyndigheten Efsa ännu inte har färdigställt sin nyaste rapport om neonikotinoider och deras inverkan på bin och pollinering. Rapporten borde ha varit klar redan på senhösten men publiceringen drar ut på tiden.
Enligt det senaste beskedet från Efsa blir rapporten klar tidigast i februari nästa år. Förseningen uppges bero på att ny information strömmar till hela tiden, efter att Efsa hade begärt in nya data.
Under konsultationerna med medlemsländernas experter kom nya aspekter upp till diskussion. Nu ska experterna få möjlighet att bekanta sig med informationen, innan Efsa formulerar sina egna slutsatser och rekommendationer.
Enligt uppgifter som läckte ut under våren planerar EU-kommissionen ett komplett förbud för utomhusanvändning av imidakloprid, tiametoxam och klotianid. Substanserna skulle endast tillåtas i växthus.
Det nuvarande förbudet mot imidakloprid, tiametoxam och klotianid är tidsbegränsat. Det tillfälliga förbudet ska ge EFSA möjlighet att ompröva riskerna med neonikotinoidhaltiga betningsmedel och granulat.
Det finländska säkerhets- och kemikalieverket Tukes har beviljat dispens för betningsmedlen Elado FS 480 och Cruiser OSR för vårrybs och -rabs under odlingssäsongen 2018.
Medlen innehåller tiametoxam och klotianid. EU beviljar möjlighet till dispens för en tid av 120 dygn om om grödorna inte kan bekämpas på annat sätt. Enligt Tukes saknas ersättande neonikotinoidfria betningsmedel för bekämpning av jordloppor.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab