Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
22.12.2017 / Landsbygdens Folk
EU-länderna enades om förnybara bränslen
Rådets beslut omfattar också en minimiandel av tre procent för avancerade biobränslen fram till 2030. Avancerade biobränslen framställs bland annat av hyggesavfall och överskottsprodukter från skogsindustrin.
Ministrarna förordade också riskbaserade hållbarhetskriterier för skogsbiomassa. Principen gynnar det finländska skogsbruket. Den riskbaserade modellen förutsätter att skogen avverkas enligt den nationella lagstiftningen i ett medlemsland.
Rådets beslut är en del av EU-kommissionens så kallade vinterpaket för ren energi, som bland annat fastställer målen för energieffektivitet och avancerade biobränslen. Kommissionen ställer sig positiv till avancerade biobränslen från skogen.
Under hösten stötte förslaget på patrull i EU-parlamentets miljöutskott, som ville begränsa storskalig användning av avfall och rester från skogsbruket. Frågan avancerar vidare i parlamentet och går till omröstning i plenum i januari.
Därefter ska kommissionen, rådet och parlamentet mangla fram en kompromiss. Målet är att höja den förnybara energins andel till 27 procent av energiförbrukningen i EU. Därmed ska EU:s utsläpp av drivhusgaser sjunka med 40 procent från 1990 års basvärde.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab