Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.12.2017 / Landsbygdens Folk
Julklappspengar till rådgivningen
Regeringen ville sänka anslaget till rådgivningen med 1,9 miljoner euro, men nu blir minskningen alltså något lindrigare. Samtidigt konstaterar finansutskottet att riksdagen har höjt det här anslaget så gott som varje år i över tio års tid.
- Utskottet finner det nödvändigt att regeringen beaktar riksdagens vilja och sörjer för en tillräcklig finansiering av momentet i budgetpropositionen för 2019, heter det i motiveringarna.
- Det är nog inte första gången som finansutskottet sagt till om det här heller, säger utskottsmedlemmen Mats Nylund, sfp. Det ska ändå bli litet intressant att se vilken summa ministerierna bjuder på under sensommaren i budgetförslaget för 2019.
Jord- och skogsbruksministeriet föreslog i somras ett anslag på 4,466 miljoner euro, medan finansministeriets förslag var 3,466 miljoner. Årets anslag är 5,366 miljoner.

Viktigt för att hjälpa gårdarna
Utskottet framhåller att statsbidraget är viktigt för att hjälpa upp den svåra ekonomiska situationen för gårdarna och det är därför inte ändamålsenligt att hålla fast vid beskärningen.
Med tillägget anser finansutskottet vidare att det går att lindra osäkerheten hos rådgivarpersonalen om finansieringens tillräcklighet och om rådgivarna kan fortsätta sina arbetsförhållanden.
- Med hjälp av en bredbasig och neutral rådgivning kan man erbjuda gårdarna individuella lösningar för att utveckla företagandet och förbättra företagens lönsamhet, säger utskottet i sina motiveringar. Av rådgivningsorganisationerna får man konkret hjälp bland annat med utveckling av arbetssätt, kunnande, investeringar och hantering av skuldsättning. En utomstående person kan också vara ett avgörande stöd och en tilläggsresurs för att gårdens verksamhet styrs in i en rätt riktning.
Med små bidrag i statshjälp anser utskottet att man får en mångfaldig positiv effekt på gårdarnas lönsamhet och därigenom kommer de använda statsmedlen tillbaka till staten som ökade skatteinkomster.
Utskottet höjer momentet med sammanlagt 1,9 miljoner euro, varav 48.000 euro beviljas Suomen hevostietokeskus och 100.000 Pro Luomu. Således får momentet sammanlagt 5,366 miljoer euro vilket motsvarar nivån i årets budget.
I beslutet heter det i alla fall att anslaget beviljas för rådgivning som ska förbättra gårdarnas lönsamhet. Det kan möjligtvis innebära en begränsad användning av anslaget.
- Så som jag ser det går allt det vi gör ut på att förbättra gårdarnas lönsamhet, så omedelbart har jag svårt att se på vilket sätt användningen begränsas, men det är sådant vi måste reda ut, säger verkställande direktören för Svenska lantbrukssällskapens förbund Kim Nordling.
- Det var ett fall för några år sedan där en viss summa pengar bara fick användas för helt specifika ändamål, men om jag minns rätt var formuleringen striktare då.

Nu samma anslag till 4H
Ungdomsarbetet inom 4H fick 600.000 euro till i julklappspengar. Det betyder att anslaget nu är på samma nivå nästa år som i år, 3,905 miljoner euro. Också här påpekar utskottet att riksdagen har hittat tilläggspengar årligen de senaste tio åren och ger regeringen en släng av sleven för det.
Utskottet framhåller att ungdomsarbetet stöder en fostran till arbetslivet och till företagsamhet, samtidigt som det förebygger utslagning. Utskottet anser det viktigt att ungdomsarbetet inom 4H tryggas.
- Att utskottet reagerat konsekvent för att bibehålla anslaget på nuvarande nivå ser jag som något mycket positivt, säger Mats Nylund, som är ordförande för Finlands svenska 4H.

MinSkog.fi och ägoregleringar
Därutöver har finansutskottet även kommit överens om ett tilläggsanslag på en halv miljon euro till Finlands skogscentral för att främja en snabbare behandling av ansökningar om skogsförbättringspengar.
Utskottet konstaterar att anslaget till skogscentralen har minskat med 1,8 miljoner euro jämfört med fjolåret, varav 400.000 euro är ett tillägg som riksdagen beslutat om i årets budget för att försnabba ansökningsprocessen samt utveckla ett elektroniskt behandlingssystem för ansökningarna.
Utskottet anser det är positivt att behandlingssystemet MinSkog.fi har kommit i användning. Systemet måste dock utvecklas ytterligare för att kunna göra behandlingen snabbare och effektivare. Därför beslöt utskottet om en halv miljon.
Ytterligare beslöt finansutskottet om 200.000 euro för att främja ägoregleringar av åkrar och skog. Utskottet konstaterar att Finlands splittrade fastighetsstruktur försvagar lönsamheten inom landsbygdsnäringarna. Genom ägoregleringar ökar man emellertid storleken på skiftena och förkortar transporterna.
Sedan 2012 har den årliga arealen som regleras dock minskat från 10.000 till 6.000 hektar på grund av minskade anslag. Huvudvikten har lagts vid de projekt som inletts före 2015. De 4 miljoner som föreslås i regeringspropositionen räcker således inte till för nya regleringar 2018.
Ännu kan nämnas att Finlands yrkesfiskarförbund fick sina årliga julklappspengar på 50.000 euro. Ministerierna tar varje år bort den här summan från budgeten, som riksdagen sedan lägger tillbaka.
Utskottet har anmärkt på flera andra anslag, bland annat bidraget till enskilda vägar och ersättning av skador förorsakade av rovdjur, men det har tydligen inte varit möjligt att leta fram tilläggspengar.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab