Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
15.12.2017 / Landsbygdens Folk
EU:s jordbruksministrar dryftade nya CAP-förslaget
EU-kommissionens preliminära dokument fick ett rätt positivt mottagande av ministrarna, som var nöjda över att förslaget såsom tidigare bygger på två pelare. Betänkligheter hade ministrarna om finansieringen och risken för en smygande åternationalisering av CAP.
Rådets ordförande, Estlands jordbruksminister Tarmo Tann, varnade på sina egna och kollegernas vägnar för en nationell medfinansiering av direktstöden. Detta skulle splittra medlemsländerna och snedvrida konkurrensen mellan jordbrukarna.
Flera andra ministrar uttryckte också kritik mot kommissionens förslag att bredda medlemsländernas individuella spelrum. Risken för störningar på den inre marknaden kan öka om nationella miljöprogram börjar spela mot varandra.

Katainen bestrider åternationalisering
Agrarkommissionär Phil Hogan företräddes på ministermötet av kommissionens viceordförande Jyrki Katainen, som energiskt tillbakavisade ministrarnas farhågor om en förestående åternationalisering med risk för konkurrensstörningar.
Enligt Katainen eftersträvar kommissionen enbart ett större spelrum för medlemsländerna. Lokala myndigheter har betydligt större möjligheter att reagera på individuella behov än kommissionen i Bryssel, lyder motiveringen.
Kommissionen ska ställa upp de gemensamma målen och koncentrera sig på de stora linjerna. En jordbrukspolitik som bygger på åternationalisering skulle splittra den gemensamma marknaden. Det vill vi med säkerhet inte, betonade Katainen.
Kommissionen kommer också i fortsättningen att godkänna de bindande miljömålen. Det ska garantera att alla medlemsländer följer samma krav utan risk för utbrytningar.
Förslaget till ett tak på direktstöden för stora gårdar möttes med misstro av Tysklands jordbruksminister Christan Schmidt. Han fick stöd av kollegan Carola Schouten från Nederländerna och den rumänska delegationen.
Rumänien befarade att ett stödtak bidrar till att splittra de nuvarande strukturerna så att den önskade effekten uteblir. Den italienska delegationen uttryckte en positivare bedömning av modellen med begränsat stöd till stora anläggningar.

Finansieringen måste tryggas
Österrike, Irland, Finland, Grekland och Slovakien betonade vikten av en tillräcklig finansiering för EU:s framtida jordbrukspolitik. Frankrike, Italien, Irland, Ungern och Litauen varnade för en nationell medfinansiering av element i den första pelaren.
Polen berömde kommissionens avsikter att förenkla jordbrukspolitiken men varnade samtidigt för risken att stödbeloppen stramas åt. Danmark och Sverige var till övervägande del rätt nöjda med kommissionens förslag.
Den slovakiska delegationen uppmanade kommissionen att snabba på med bekämpningen av orättvisa affärsmetoder. Gemensamma EU-regler är nödvändiga och saken brådskar, underströk jordbruksminister Gabriela Matecna.
Slovakiens skriftliga förslag stöddes på mötet av femton medlemsländer. EU-kommissionen bereder för närvarande sitt nya förslag, som enligt planerna ska läggas fram i april nästa år.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab