Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.12.2017 / Landsbygdens Folk
Japan sänker tullar för ost och kött från EU
EU och Japan delar en gemensam vision för en öppen världsekonomi. Avtalet är en signal till andra länder om vikten av en fri och rättvis handel, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström med adress Donald Trump.
JEFTA är EU:s hittills största bilaterala handelsavtal, som kommer att undertecknas nästa år. Enligt Malmström är JEFTA den mest genomgripande överenskommelsen om handel som EU har slutit om jordbruksprodukter.
Agrarkommissionär Phil Hogan betonar för sin del att avtalet sätter nya standarder för den internationella handeln och formar reglerna. Avtalet med Japan erbjuder enorma tillväxtmöjligheter för EU:s exportörer av jordbruksprodukter.

127 miljoner konsumenter
I Japan finns 127 miljoner konsumenter. Den europeiska jordbrukssektorn kan se fram emot klara och tydliga lättnader i handeln med Japan. Enligt det nya avtalet ska tullarna på kött, ostar och viner avskaffas helt eller delvis.
Obearbetat och bearbetat griskött från EU beviljas fritt tillträde till den japanska marknaden. Hittills har tullen varit 8,5 procent för EU-produkter. För färskt kött blir handeln nästan tullfri.
För nötkött från EU ska den japanska tullen reduceras progressivt under de följande femton åren. Det innebär att dagens tullsats på 38,5 procent kan sänkas till 9 procent. Därutöver får EU en årlig kvot på 50.500 ton tullfritt nötkött till Japan.
Därutöver föreskriver avtalet att dagens nästan 30-procentiga tull på ostar som parmesan, gouda och cheddar gradvis ska sänkas till noll under de närmaste 15 åren.

Geografiskt produktskydd
JEFTA garanterar också ett produktskydd i Japan för mer än 200 europeiska jordbruksprodukter med geografiska beteckningar. På motsvarande sätt ska skyddet för ett urval japanska produkter tryggas i EU.
Avtalet öppnar också tjänstemarknaderna för bland annat finansiella tjänster, e-handel, telekommunikation och transport. EU-företagen får garanterad tillgång till Japans stora upphandlingsmarknader i 48 stora städer.
Föreskrifterna omfattar också specifika känsliga frågor i EU, t.ex. fordonssektorn, med övergångsperioder innan marknaderna öppnas. Dessutom fastställs standarder för arbetsrätt, säkerhet, miljöskydd och konsumentskydd.
En öppen fråga är investeringsskyddet och tvistlösningen, där parternas åsikter ännu går isär. På den punkten fortsätter förhandlingarna ännu men frågan har kopplats loss från själva handelsavtalet, som kan träda i kraft utan begränsningar.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab