|
15.12.2017 / Landsbygdens Folk
Skärpta EU-protester mot Mercosursamtalen
Debatten om det förestående Mercosuravtalet har gått på högvarv denna vecka, då alla blickar riktades mot WTO-toppmötet i Buenos Aires. Avtalet ska underlätta importen av livsmedel till Europa och exporten av europeiska bilar till Sydamerika.
Förhandlingarna kulminerade med världshandelsorganisationen WTO:s ministermöte i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Där samlades i början av veckan representanter för EU-kommissionen men också industri- och agrarlobbare från EU.
Föremål för kritik är inte minst EU-kommissionens anbud om en årlig importkvot av 70.000 ton nötkött från Sydamerika - ett fullkomligt oacceptabelt förslag, sade Copa-chefen Joachim Rukwied inför toppmötet.
Samtidigt har uppgifter cirkulerat i Bryssel att Mercosurländerna är missnöjda med EU:s anbud. Sydamerikanerna vill exportera minst 100.000 ton nötkött till EU. Därutöver borde EU köpa biobränslen som enligt uppgift inte ens motsvarar EU-standarden för uthållighet.
Saken blev inte bättre av uppgifter om att EU förutsätts gå Mercosur tillmötes med en importkvot på 100.000 ton socker. Enligt Copa-Cogeca får EU på inga villkor ge efter för den statligt stödda, brasilianska socker-etanol-regimen.
Den gröna agrarpolitikern i EU-parlamentet, tysken Martin Häusling, varnar för ett slut på den europeiska produktionen av nötkött om kommissionen ger efter för påtryckningarna från Mercosur och den europeiska bilindustrin.
Strategisk region för Europas bilindustri
Situationen på EU-marknaden spetsas till av den årliga importkvoten för kanadensiskt nötkött på 50.000 ton och de förestående förhandlingarna om handelsavtal med Nya Zeeland och Australien, som vill tvinga ännu mer nötkött på EU.
Handelsavtalet med Mercosur anses spela en viktig strategisk roll för EU. Enligt insider vill Bryssel märka reviret innan någon annan, exempelvis Kina, är framme och snor kontakterna med Sydamerika.
EU har dessutom ett starkt intresse att knäppa USA-regeringen och president Donald Trump på näsan. Samtidigt har Frankrikes president Emmanuel Macron varnat kommissionen för överdriven brådska i sammanhanget.
Ivrig pådrivare är EU:s bilindustri, som vill exportera tullfria bilar och bildelar till Sydamerika. Handelskommissionär Cecilia Malmström uttryckte i början av denna vecka förhoppningen att nå ett samförstånd med Mercosur före slutet av året eller senast i början av 2018.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|