Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.12.2017 / Landsbygdens Folk
Skummjölkspulver är ett akut problem i EU
Agrarkommissionär Phil Hogan kritiserade utvecklingen i ett anförande på konferensen Foodwise i Dublin. Enligt Hogan kan produktionssiffrorna tolkas som raka motsatsen till marknadens signaler. Nu borde alla medlemsländer dra åt samma håll.
I endast sju medlemsländer har mjölkinvägningen avtagit detta år. Produktionen av skummjölkspulver har också minskat under perioden januari-september med 6,1 procent och smör med 3,5 procent men de stora lagren består.
Marknadspriset på skummjölkspulver är fortfarande lägre än interventionspriset (152 euro/100 kg). Fortfarande förvaras 363.000 ton skummjölkspulver i interventionslagren. Detta år har 30.650 ton skummjölkspulver sålts till interventionen.

Måste angripas från två håll
Enligt Hogan måste EU äntligen handla för att bli av med den tunga belastningen. Problemet måste angripas från två håll. Kommissionen måste söka en strategi för att bli av med det lagrade pulvret och förhindra att nya bestånd byggs upp.
Det är inte vettigt att köpa in mer skummjölkspulver till lagren om marknaden är mättad. Produkten ska avyttras på något sätt. Enligt Hogan kan EU inte bli en butik för produkter som saknar köpare på en kommersiell marknad.
Hogan understryker att kommissionen nu står inför de svåra förhandlingarna om budgeten, där jordbrukspolitiken kommer att pressas hårt från alla håll och kanter. Brexit slår ett stort hål i budgeten och andra politikområden konkurrerar häftigt om pengarna.
I denna situation kommer de nuvarande utgifterna, inklusive jordbrukets budget, att bli föremål för en intensiv granskning. Enligt Hogan är det mindre lyckat att försöka förhandla inom kommissionen med en halv miljon ton skummjölkspulver i lager.

Dålig stämning på globala marknaden
Den globala mjölkproduktionen ökade med 1,6 procent under perioden januari-september. 2017. På världsmarknaden har exporten totalt ökat med 6 procent. Den största efterfrågan finns fortfarande i Asien, trots en tilltagande inhemsk produktion i regionen.
Den växande mjölkproduktionen har genererat en negativ stämning på den globala marknaden, anser EU-kommissionen. Efterfrågan är förhållandevis hög men trenden motverkas av ett ännu starkare utbud.
Det är nu viktigt att finna lösningar som korrigerar den bristande jämvikten på marknaden. Lagren får inte börja öka på nytt, manar kommissionen i sin MMO-rapport.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab