Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
8.12.2017 / Landsbygdens Folk
Franska konsumenter bestämmer mjölkpriset
Kampanjen "Cést qui de patron" (Vem är chef?) introducerades hösten 2016 i den stora mjölkkrisens spår. Ett år senare har initiativet producerat 23 miljoner liter mjölk, som är tillgänglig hos stora supermarknadskedjor som Carrefour, Intermarché och Auchan.
Initiativet togs av Nicolas Chabanne, som är ordförande för en organisation som bekämpar matsvinn. Han upptäckte att marknaden var snedvriden. Konsumenterna efterlyste kvalitetsmjölk som bönderna inte hade råd att producera.
De franska mjölkbönderna hade drabbats hårt av krisen och måste välja mellan att producera med förlust eller ge upp. Till råga på allt pressades mjölkpriset till minimum av de stora handelskedjorna.

Nätförfrågan gav många svar
Chabanne ställde upp en nätsida där konsumenterna fick formulera sina förväntningar på kvalitetsmjölk. Samtidigt skulle konsumenterna också berätta hur mycket de är beredda att betala för sin mjölk.
Nästan 7.000 personer svarade på enkäten. Enligt Chabanne är det nästan otroligt att konsumenterna har köpt mjölk i långa tider utan att någon frågar vad de slutligen önskar sig och hur mycket mjölken får kosta.
På basen av svaren sammanställde Chabanne en önskelista. Konsumenterna ville att mjölken ska vara inhemsk och härstamma från kor som går på bete mellan 3-6 månader per år. De borde utfodras med GMO-fritt foder från den egna regionen.
Alla parametrar slogs på ett grundpris, så att mjölkbonden skulle få en ersättning som motsvarar merarbetet och alla extrakostnader. Slutligen fick bonden 39 cent per liter, betydligt mer än invägningspriset i de stora mejerierna.
En grupp mindre producenter i den östfranska regionen Bresse nappade på idén. I handeln sattes priset till 99 cent per liter, eller något högre än vanligt. Enligt Chabanne skapar systemet en förtroendefull relation mellan producenter och konsumenter.
Mjölken marknadsförs via ett eget andelslag. Den första handelskedjan som tog in konsumentmjölken "La Marque du Consummateur" var Carrefour, som lovade att betala det rättvisa priset till leverantörerna.
Flera andra stora kedjor har anslutit sig under det gångna året. Produkterna finns redan till salu i 9.000 partneraffärer. Sortimentet har också utvidgats med högvärdiga tomater och ost.

Fortsätter till Belgien
Andelslaget förtjänar fem procent av intäkterna. Enligt initiativet för rättvis handel har kampanjen räddat många mjölkproducenter från konkurs. Hösten 2016 upphörde i medeltal två franska bondgårdar per dag av ekonomiska skäl.
Enligt Nicolas Chabanne visar resultaten att konsumenterna är redo att betala ett högre pris för goda produkter som motsvarar deras förväntningar. Konsumenterna efterlyser en förändring, tillägger han.
Framgångarna har sporrat andelslaget att utvidga verksamheten till andra mejeriprodukter som kan saluföras till rättvisa priser. Smör och ägg ska tas med i sortimentet i början av nästa år.
Nu ska idén också exporteras till Belgien, där ett frågeformulär för konsumenterna nyligen lades ut på webben. Utfrågningen pågår fram till den 17 december, varefter resultaten ska utvärderas. Den första produkten blir mjölk, såsom i Frankrike.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab