Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.12.2017 / Landsbygdens Folk
Frankrike eftersträvar ett nationellt glyfosatförbud
President Macron meddelade genast efter förra veckans EU-omröstning att Frankrike ska vara fritt från glyfosat inom tre år. Enligt presidenten ska regeringen vidta alla nödvändiga åtgärder för att verkställa beslutet.
Macrons löfte innehåller ett viktigt förbehåll. Det omstridda ogräsmedlet ska förbjudas möjligast snabbt, men det förutsätter att ett alternativ till glyfosat blir tillgängligt för bönderna inom de närmaste åren.
Den franska regeringen var på förhand långtifrån enig om det nationella förbundet. Miljöminister Nicolas Hulot har länge kämpat för ett förbud medan jordbruksminister Stéphane Travert stödde en glyfosatvänlig linje för sina bönder.
Senare gav Travert med sig inför presidentens krav. Han lovade efter den senaste omröstningen att regeringen ska söka ett praktiskt och effektivt alternativ till glyfosat för de franska jordbrukarna.

Bönderna kritiserar den nationella lösningen
Den franska producentorganisationen FNSEA kritiserade presidenten för den "nationalistiska" lösningen. Organisationens ordförande Christane Lambert anser att Macron alltför lättvindigt lät sig påverkas av sin glyfosatfientliga miljöminister.
FNSEA har utlovat demonstrationer mot beslutet och beklagar att de franska producenterna hamnar i en sämre ställning jämfört med jordbrukarna i Tyskland och övriga EU-länder.
Den ansvariga EU-kommissionären Vytenis Andriukaitis har yttrat sig både kritiskt och sarkastiskt över de egenmäktiga planerna på nationella glyfosatförbud i Frankrike och eventuella andra länder.
I en ironisk kommentar för den franska nyhtesbyrån AFP noterade Andriukaitis att omkring 700 glyfosatprodukter är tillåtna på den franska marknaden. Om de franska myndigheterna lyckas förbjuda dem alla, får de gärna göra det, sade hälsokommissionären.

Mordhot mot tysk agrarminister
I Tyskland förorsakade beslutet om ett förlängt glyfosattillstånd en politisk skandal. Anledningen var att jordbruksminister Christian Schmidt röstade för glyfosat i kommittén utan den socialdemokratiska miljöministern Barbara Hendricks samtycke.
Eftersom Tyskland var tungan på vågen, blev det i praktiken Schmidt som avgjorde omröstningen för hela EU. Schmidt fick efteråt en reprimand av förbundskansler Angela Merkel och måste utstå häftig kritik från glyfosatmotståndarna.
Den bångstyriga jordbruksministern utsattes för en flod av hatpost med mordhot i de sociala medierna och hans konto på Facebook måste stängas. Situationen underlättades inte av att de tyska regeringsförhandlingarna är inne i ett känsligt skede.
Angela Merkels konservativa CDU/CSU förhandlar med socialdemokraterna om möjligheten att bilda en koalitionsregering. Socialdemokraternas ordförande Martin Schulz kräver nu ett nationellt förbud mot glyfosat i Tyskland som ett villkor för sin medverkan.
I Österrike förespråkar socialdemokraterna SPÖ ett nationellt förbud mot glyfosat. Förbundskansler Christian Kern (SPÖ) motsätter sig glyfosat med hänvisning till osäkerheten om medlets skadeverkningar.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab