|
1.12.2017 / Landsbygdens Folk
Mjölksektorn blir knepig för avtal med Nya Zeeland
Agrarkommissionär Phil Hogan har försäkrat att särskild hänsyn kommer att tas till sektorer som lammkött, nötkött och mejeriprodukter. Parlamentet efterlyser tullkvoter, övergångsperioder och säkerhetsklausuler.
Den europeiska mejeriorganisationen EDA betonar nödvändigheten av begränsande åtgärder. Organisationen varnar för stora problem inom EU:s känsliga mjölksektor om konkurrenstrycket blir för stort.
EDA betonar att Nya Zeeland har lika många mjölkkor som invånare mot bara en ko per 20 invånare i EU. En medelstor besättning består i Nya Zeeland av 419 mjölkkor mot bara 36 mjölkkor i de europeiska länderna.
Sedan 2009 har Nya Zeeland femdublat sin export av smör till Kina medan motsvarande export från EU knappast alls har förändrats. Det lilla landet i Oceanien är en global mjölkjätte. Detta måste beaktas redan på förhand, varnar EDA enligt nyhetsbrevet AIZ.
Nya Zeeland har hittills inte hotat den europeiska smörmarknaden. De senaste åren har landet inte ens till hälften utnyttjat sin årliga kontingent på 76.665 ton. Det beror på att Nya Zeeland helt och hållet har koncentrerat sig på de asiatiska marknaderna.
Utvecklingen har varit snabb. Ännu 2008 exporterade Nya Zeeland knappt 5.000 ton smör och 6.200 ton ost till Kina. Sju år senare hade de årliga mängderna ökat till 51.000 ton smör och 39.500 ton ost.
EDA drar två slutsatser av resonemanget. För det första borde EU sträva till ett frihandelsavtal med Kina, som erbjuder enorma potentialer för tillväxt. För det andra måste EU upprätthålla gränsskyddet gentemot Nya Zeeland och dess starka mejerisektor.
Den europeiska mejeriorganisationen påminner om att mjölkhanteringen i Nya Zeeland är starkt centraliserad. Sektorn arbetar under monopolliknande förhållanden som kan förvränga konkurrensen till EU:s nackdel.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|