Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
1.12.2017 / Landsbygdens Folk
Fortsatt tillväxt på globala ekomarknaden
I USA har marknaden för ekologiska livsmedel nått en andel av fem procent. Organic Trade Association värderar fjolårets omsättning till 43 miljarder dollar (cirka 36 miljarder euro).
I EU är tillväxten ännu snabbare, framgår det av en sammanställning från Nürnberg Messe, som redan förbereder den stora ekologiska mässan BioFach i februari. Men fenomenet är globalt. Marknaderna i USA, EU och Asien fortsätter att slå rekord.
Redan 2015 noterades tillväxtsiffror på mer än tjugo procent i Spanien, Frankrike, Irland och Sverige. Trenden fortsatte också 2016. I Tyskland ökade den ekologiska marknaden med tio procent och Storbritannien med sju procent.

Frankrikes areal ökar mest i EU
Konsultföretaget Ecovia Intelligence befarar att produktionen av ekolivsmedel ökar för långsamt för att möta marknadens krav. I Europa ökade arealerna under fjolåret mest i Bulgarien (+35 procent), Kroatien (+23 procent) och Cypern (+18 procent).
I statistiken för 2016 redovisade Österrike enligt Eurostat den högsta andelen ekologisk areal i EU (571.000 hektar eller 21,3 procent av den totala odlingsarealen). Tvåa var Sverige (553.000 ha och 18,3 procent) före Estland (181.000 ha och 18 procent).
Mer än tio procent ekologisk areal redovisas för Italien, Tjeckien, Spanien, Lettland och Finland, Den finländska ekoarealen omfattar sammanlagt 238.000 hektar, som utgör 10,47 procent av den totala odlingsarealen i landet.
I EU som helhet är den ekologiska andelen 6,7 procent. I absoluta tal redovisar Spanien den största ekologiska arealen i EU (2,018 miljoner ha) före Italien (1,796 miljoner ha), Frankrike (1,537 miljoner ha) och Tyskland (1,136 miljoner hektar).
De stora EU-länderna noterar också kännbara ökningar i odlingsarealen. I absoluta tal ökade arealerna mest i Frankrike (210.000 hektar), Tyskland (96.633 ha) och Spanien (50.232 ha). I Grekland, Polen och Rumänien minskade den ekologiska arealen.

Ökar snabbt i Kina och Indien
Ekoboomen har också nått Asien. Enligt Ecovia uppvisar flera länder redan tvåsiffriga tillväxtsiffror. De snabbast ökande marknaderna är Kina och Indien.
Det växande intresset för eko är kopplat till den nya medvetenhet om ekologiska produktionsmetoder och växande disponibla inkomster hos stora konsumentgrupper. Oron över bristande matsäkerhet och kvalitet är påtaglig i Asien.
De kinesiska konsumenterna har många livsmedelsskandaler i gott minne. Melaminskandalen, förorenat kött och motorolja i maten har bidragit till att Kina i dag är världens största marknad för ekologisk babymjölk.
I Indien är den växande medelklassen redo att betala ett högre pris för ekologiska produkter som uppfattas vara hälsosammare och tryggare än konventionella livsmedel. Trenden förstärks genom statliga åtgärder.
Den indiska regeringen meddelade nyligen att en enhetlig ekomärkning ska tas i bruk. Indien uppges ha 585.000 ekologiska producenter, mest i hela världen. Den indiska delstaten Sikkim blev förra året först med en 100-procentig ekologisk produktion.
Enligt en uppskattning från det schweiziska forskningsinstitutet för ekologiskt jordbruk ökade den sammanlagda globala ekologiska odlingsarealen enbart senaste år med omkring fem miljoner hektar.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab