Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
1.12.2017 / Landsbygdens Folk
Avena kommer ut med nytt sätt
att prissätta vete och oljeväxter

I det nya alternativet bildas priset så att odlaren fastställer ett basispris och därefter sätter det slutliga priset på sitt parti enligt prisnoteringarna för futurer på Paris Euronext. Basiskontraktet möjliggör ett mera marknadsbaserat sätt att prissätta vete- och oljeväxtkontrakt.
Bakom Avenas initiativ finns att de finländska jordbrukarna har blivit mer marknadsmedvetna och följer noggrannare än tidigare med händelserna på de internationella spannmåls- och oljeväxtmarknaderna.

Kan prissätta långt in i framtiden
- Basiskontraktet innebär att odlarna kan följa med utvecklingen av marknadspriser och ifall de så önskar prissätta kontrakt långt in i framtiden, säger Avenas verkställande direktör Antti Snellman. Motsvarande prissättningsmodeller är i allmänt bruk i Europa men i Finland är det här ett nytt sätt att prissätta spannmåls- och oljeväxtkontrakt.
Med termen "basis" menar man skillnaden i prisnoteringen mellan inköpspris och futurpris som gäller vid en given tidpunkt och mottagningsplats. I basiskontraktet för vete- eller oljeväxtpartier väljer jordbrukaren en mottagningsplats och leveransperiod vars basispris hon eller han fastställer. Prissättningen av kontraktet sker vid en tidpunkt som jordbrukaren själv väljer enligt den stundens prisnoteringar för vete- eller rapsfuturer.
- Eftersom basis fastställs då vi gör upp om kontraktet, känner jordbrukaren till hur priset för det egna kontraktet utvecklas eftersom man kan följa med börspriserna i realtid, berättar Antti Snellman. Basiskontraktet innebär att jordbrukaren binder sitt försäljningspris till en viss futur, men det är inte jordbrukaren själv, som utför futurhandeln på börsen. Det gör Avena.

Mångsidigare handel med spannmål och oljeväxter
- Det nya basiskontraktet gör spannmåls- och oljeväxthandeln allt mångsidigare, hävdar Antti Snellman.
Förutom basiskontraktet erbjuder Avena även jordbrukarna de bekanta kontraktsmodellerna för prissättning av spannmål- och oljeväxtkontrakt: handel till dagens pris, terminskontrakt och kontrakt med gårdspris.
- Storleken på de enskilda gårdarna i Finland växer och vi tror att det i framtiden finns ett större behov av olika sätt att prissätta kontrakt med tanke på hantering av risker, säger Antti Snellman.

Basispriserna finns i Avenakauppa
Avena har också öppnat en förnyad version av Avenakauppa. De jordbrukare som registrerat sig i Avenakauppa ser bland annat basispriserna på vete och oljeväxter samt övriga inköpspriser för olika leveransperioder och mottagningsplatser.
På nätsidan är det även möjligt att sälja spannmål och oljeväxter.
Som en ny funktion kan man dessutom lämna in en försäljningsoffert på spannmåls- och oljeväxtpartier.
Avena kontaktar sedan jordbrukaren efter att ha fått in offerten.
Avenakauppa fungerar dygnet runt.

Prisvaktstjänsten gör det enkelt att följa med
Därutöver har Avenakauppa en avgiftsfri prisvaktstjänst för att göra det enklare för jordbrukarna att följa med priserna. Då man aktiverat tjänsten, får man ett textmeddelande då Avenas grundpris antingen stigit över eller sjunkit under den angivna prisgränsen.
- Utvecklingsarbetet av Avenakauppa fortsätter och vi lyssnar på våra kunder då vi utvecklar tjänsterna. Därför tar vi gärna mot respons, säger Antti Snellman.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab