Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
1.12.2017 / Landsbygdens Folk
Hankkija efterlyser mera
ekologisk vete och råg

- Vi skulle gärna se att all spannmål vi köpte in var inhemsk, men så är tyvärr inte fallet i dag. Det finns helt enkelt inte tillräckligt utbud på marknaden. Vi måste satsa på olika importprogram för att kunna svara på efterfrågan.
I Finland är ekohavreskörden större än alla andra ekologiska spannmålssorter tillsammans. De senaste åren har enorm ökning skett i efterfråga och produktion av ekohavre.
- Den boomen verkar ha stabiliserat sig nu, säger Kajander. Andra havreprodukter tävlar om samma marknadsandelar, och vi verkar kunna dra andan en stund.
Däremot kunde odlingen av ekologisk vete och råg vara större.
- Det finns ordentligt med utrymme att utöka i synnerhet veteproduktionen. Även i år importerar vi ekovete. Inför odlingssäsongen 2018 hoppas vi på flera odlare.
För nästa år lönar det sig enligt Kajander att göra upp odlingskontrakt och överväga terminförsäljning för en del av skörden för alla ekospannmålssorter. Dessutom finns ett stort behov av utsädesproducenter.

Relativt god kvalitet
Året har varit besvärligt för all spannmålsodling, och för ekohavrens del uppfyller 70 procent av de DON-prover Hankkija hittills undersökt livsmedelskvalitet.
- För foder lämpar sig 23 procent av de prover vi analyserat. Sju procent DON-halter på över åtta procent, vilket gör att de inte kan användas ens som foder.
För övrigt har havrekvaliteten varit relativt god, men bland annat färgfel förekommer.
- I år ska man inte blanda in partier av god kvalitet med sämre partier. Industrin behöver all ekohavre av livsmedelskvalitet som går att få.
Hankkijas prover på ekovete visar i år på låga falltal.
- Falltalet ligger i genomsnitt på 212, jämfört med 255 i fjol. Däremot fick vi inte så låga resultat som Livsmedelssäkerhetsverket Evira som mätte 126.
Fodervete finns det mera av i år än normalt.
- Min uppfattning är att den tröskades tidigare än andra sorter, även tidiga sådana, och att kvaliteten var bättre.
Den ekologiska rågskörden kommer i år antagligen att räcka för att täcka det inhemska behovet.
- Kvaliteten har varit god. Våra tester visar på falltal kring 151, när medeltalet förra året var 132.
Ekologisk korn odlas i princip bara för gårdarnas eget foderbehov förutom en del maltkorn.
- Men kvaliteten har varit god och ligger på förra årets nivå.
Inför nästa odlingssäsong uppmanar Kajander odlarna att följa med marknaden.
- Fundera på att göra upp odlingskontrakt och satsa på planering. Utväg förutom ekohavre också att odla ekologisk vete, råg och proteinväxter. Ekologiska proteingrödor är en annan sak vi har väldigt ont om i Finland.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab