Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
1.12.2017 / Landsbygdens Folk
Sockerbranschens prisavtal klart
För ungefär ett år sedan ingick sockerbranschen ett treårigt branschavtal med tre alternativa odlingskontrakt med industrin: tre odlingssäsonger till ett fast pris, en odlingssäsong i taget med fast pris eller ett års odling till rörligt pris.
Nu har Sucros och MTK:s sockerbetsutskott kommit överens om ett nytt tvåårigt odlingsavtal med fast pris, där baspriset är högre än i det ettåriga avtalet. Även i det ettåriga avtalet med fast pris höjs priset något.
- Jag tycker vi kan vara nöjda med det tvååriga avtalet med tanke på marknadsläget, säger Sebastian Sohlberg, som representerar SLC i MTK:s sockerbetsutskott.

Två bonusar
Parterna har även avtalat om två bonusar, ett personligt och ett gemensamt för alla odlare. Den enskilda odlaren kan beroende på avtalstyp få pristillägg för hela den levererade mängden sockerbetor, om den egna produktionen ökar med minst tio polsockerton jämfört med år 2017. Polsocker betyder mängden rena betor multiplicerat med sockerhalten.
Om den totala produktionen av vitsocker i Finland är 75-100 miljoner kilogram per odlingsår får alla odlare som ingått avtal med Sucros en linjärt stigande volymbonus på 0,20-2,70 euro per ton rena betor. Bonusen gäller åren 2018 och 2019.
Den kollektiva volymbonusen finns också i årets avtal, men för åren 2018 och 2019 sänktes dess nedre gräns från årets 85 miljoner kilogram till 75 miljoner kilogram producerat vitsocker.
- Det är svårt att säga om möjligheten till de här bonusarna motiverar flera att odla eller öka odlingsarealen, men säkert motiverar de mera än att inte ha några bonusar alls. Odlarna har nu en chans att kollektivt påverka priset.
Sohlberg hoppas att de som har möjlighet att odla sockerbetor tar vara på den möjligheten. Han räknar att med sitt eget beslut kan man genom att öka arealen med cirka två hektar få till 0,30 euro och vid förnyat avtal cirka 1,05 euro per ton. Lyckas vi kollektivt därtill så kan vi rimligen få till totalt cirka 1,50 euro per ton för 2018 jämfört med 2017, säger Sohlberg.
- Har vi därtill ett normalt år på hösten med renare betor som levereras till bruket kan vi ytterligare förbättra på likviden. Så kavlar man upp ärmarna finns det bättre att vänta. Själv gör jag troligen ett tvåårigt avtal samt ökar så jag blir berättigad till den egna bonusen.
Sohlberg fortsätter:
- Det här var ju inte den sista prisförhandlingen. Om vi producenter visar ett verkligt intresse för att vara med och jobba för sockerbetsodlingen, är det lättare att förhandla nästa gång. Visst kan det efter en sådan här bekymmersam höst med träck upp över öronen kännas omotiverande att odla, men samtidigt inser alla jordbrukare att åren är olika.

Sucros vill ha flera odlare
I ett pressutskick säger Tero Tanner vid Sucros att han är nöjd med förhandlingsresultatet.
- Det nu gjorda avtalet ger tid att rekrytera odlare och vi kan börja göra odlingsavtal för år 2019 redan sommaren 2018. På det här sättet kan vi tillsammans koncentrera oss på att öka den finländska sockerproduktionen.
I slutet av september slopades EU:s sockerkvoter, som tidigare begränsade den inhemska sockerproduktionen till 81 miljoner kilo. Sucros mål är att i framtiden höja produktionen av vitsocker vid sockerfabriken i Säkylä till 100 miljoner kilo.
- Vi behöver flera sockerbetsodlare och vill med prissättningen säkerställa att sockerbetan är en av de mest lönsamma odlingsväxterna, säger Tanner.
Han ser sockerbetor som en bra odlingsväxt också i utmanande väderförhållanden, som till exempel i år.
- Sockerhalten är i medeltal 16,5 procent och hektarskörden cirka 37 ton. Resultatet är nära medeltalet för fem år och gott med tanke på omständigheterna.
Den sista mottagningsdagen för sockerbetor vid fabriken i Säkylä i år är i dag, 1 december.

Anna Kujala
anna@tipos.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab