Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
17.11.2017 / Landsbygdens Folk
Monsanto hotar stämma EU
om glyfosattillståndet dras in

Kommissionen har hittills misslyckats med sina försök att ena medlemsländerna bakom ett fortsatt tillstånd för växtskyddsmedlet glyfosat. Den erforderliga kvalificerade majoriteten saknas. Kommissionen är inte beredd att ta beslutet på egen hand.
Nu kräver industrin snabba besked. Redan i oktober blev det känt att Monsanto och ett tjugotal mindre tillverkare av glyfosathaltiga produkter ställer anspråk på höga skadeståndsersättningar mot EU-kommissionen om inget snart händer.
Enligt en skrivelse från Monsanto måste kommissionen räkna med rättsliga påföljder om det visar sig att tillståndsprocessen inte har följt de givna reglerna. I så fall kan EU-kommissionen få påhälsning av koncernernas jurister med krav på saftiga skadestånd.

Krav på upp till 15 miljarder euro
Den tyska tidningen Der Tagesspiegel hänvisar till jurister som inte utesluter att fordringarna kan stiga till 15 miljarder euro. Skadeståndens storlek beror på omfattningen av de ekonomiska förluster som koncernerna lider i det fall att tillståndet inte förlängs.
Det finns inga rättsliga argument som stöder nej-sidans krav på ett förlängt tillstånd. De EU-institutioner som ansvarar för beredningen av nya tillstånd stöder sig på vetenskapliga slutsatser att glyfosat inte är skadligt om preparatet används enligt föreskrifterna.
Experterna utgår från att den glyfosattillverkande industrin med Monsanto och Bayer i spetsen omsätter en miljard euro per år med sin försäljning av glyfosatpreparat. Bayer hade ursprungligen patentet på glyfosat.
Kommissionen bekräftar att en skrivelse har inlämnats. Enligt Tagesspiegel tas hotelserna på allvar i Bryssel. De ansvariga kommissionärerna Vytenis Andriukaitis och Phil Hogan har informerat medlemsländerna om risken för juridiska konsekvenser.
Sist och slutligen kan ansvaret komma att läggas på EU-kommissionen, som är berättigad att förlänga tillståndet för glyfosat utan att fråga medlemsländerna. Kommissionen är ovillig att axla det kontroversiella beslutet, men kan till slut bli tvungen att ta ansvaret.
EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis håller fortfarande fast vid kommissionens förslag om en förlängning av tillståndet med fem år. Enligt Andriukaitis är en kortare tid, exempelvis tre år, inte förenlig med EU-förordningen och därmed olaglig.

"Tomma hotelser"
Den gröna gruppens representant i EU-parlamentet, tysken Martin Häusling, betecknar växtskyddsindustrins ukaser som tomma hotelser. Han utgår från att växtskyddsindustrin saknar rättsanspråk mot EU, trots institutionernas rekommendationer.
Den mödosamma regeringsbildningen i Tyskland är fortfarande ett av de största hindren för en kvalificerad majoritet i glyfosatfrågan. Den sittande expeditionsregeringen som består av konservativa CDU/CSU och socialdemokraterna är som tidigare svårt splittrad.
Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt (CSU) har sänt ett brev till EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis med förslaget att förkorta den föreslagna tillståndsförlängningen från fem till tre år.
Den nya fristen borde enligt Schmidt utnyttjas till att utreda de oklarheter som ännu står i vägen för ett förlängt tillstånd. Jordbruksministerns initiativ sågades omedelbart från det socialdemokratiskt styrda miljöministeriet och saknar därmed betydelse.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab