|
17.11.2017 / Landsbygdens Folk
Foodhub-modellen startade som Nylands mat
Ett tiotal producenter är för närvarande medlemmar i Nylands mat, bland dem Henrik Creutz från Malmgård i Lovisa.
- På Malmgård har vi sysslat med direktförsäljning av spannmålsprodukter redan i närmare 15 år, men det här är ett nytt och intressant sätt för oss att komma närmare våra kunder. Som odlare måste man ständigt vara aktiv och beredd att prova nya koncept. Vi upplever att foodhub-modellen är ett lätt försäljningssätt för oss eftersom vi levererar alla produkter till ett ställe och dessutom får det rätta priset för produkterna, säger Creutz.
Kaijus Ahlberg och Minna Tengvall som driver Ahlbergs trädgård i Sibbo har liknande tankegångar.
- Den här modellen stöder vår direktförsäljning till kunderna. Vi hoppas också i framtiden på fördelar av samarbetet med andra odlare inom Nylands mat, säger Ahlberg. Det kan till exempel handla om logistik och transporter.
Ett annat plus med foodhub-modellen för Ahlbergs trädgård är möjligheten att testa mindre partier direkt på konsumenterna.
- Partiaffärerna kräver stora mängder vilket gör det svårare för små producenter som vi att testa nya produkter på konsumenterna, förklarar Tengvall.
Målet är kontraktsodling
Trots att foodhub-modellen har vissa likheter med REKO, så ligger den stora skillnaden i att det långsiktiga målet för foodhub-tänkandet är kontraktsodling, eller partnerskapsjordbruk.
- Det här är helt enkelt ett nytt sätt att tänka. Konsumenterna är vana att handla mer på impuls, medan foodhub-modellen kräver långsiktighet vilket i längden ger fördelar för både producenter och konsumenter, förklarar Korkman som tillsammans med Olli Repo från Herttoniemen ruokaosuuskunta och Susann Rännäri från Svenska lantbrukssällskapens förbund är initiativtagare till projektet.
Kontraktsodling har bland annat den fördelen att konsumenterna kan komma med sina egna önskemål och att säsongtänkandet kan utvecklas.
- Vad vi nu behöver fundera på är hur vi ska få konsumenterna att binda sig vid modellen eftersom följande steg av pilotskedet är att börja skriva kontrakt med konsumenterna. Vi har inte ännu alla svar utan är öppna för tankar och idéer. Dessutom söker vi fortfarande efter några kompletterande producenter, säger foodhub-manager Olli Repo.
Tanken är att det ska finnas av alla produktgrupper, men dock inte för många producenter som producerar samma sak.
- De som kommer med ska ju få en möjligast intressant marknad, förklarar Korkman.
Stor utvecklingspotential
I USA, där verksamheten börjat, finns i dag 400 foodhubs och bland annat delstaterna Vermont, New York, Michigan och Minnesota har investerat i dem.
Målet som Korkman, Repo och Rännäri satt upp vid starten i Finland är att Nylands mat inom ett par år redan ska vara närmatskanalen för 1.000 familjer i huvudstadsregionen.
Följande steg efter testfasen som avslutas i april 2018 är att knyta årliga kontrakt med 300 familjer, men även att få med till exempel restauranger, hotell, skolor och sjukhus. Vid det laget ska det finnas två utdelningsställen.
- Om allt går enligt planer så innebär det tredje skedet som inleds våren 2019 att vi redan har fem utdelningsställen och över 1.000 kontrakt. Målet är att i framtiden tillsammans med producenter och konsumenter grunda ett företag som driver foodhub-verksamheten, förklarar Repo.
TEXT & FOTO
Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi
Foodhub-modellen
Foodhub-modellen innebär att samla in, marknadsföra och distribuera närmat på ett sätt som stöder och stärker producenternas verksamhet, främjar hållbar utveckling och förbättrar produkternas spårbarhet. Modellen skapar en direkt kontakt mellan producent och konsument och förkortar matkedjan. Producenterna kan genom modellen dra nytta av samarbete inom marknadsföring, transporter och lagerhållning. Sist men inte minst skapar modellen en ny form av partnerskap mellan konsument och producent, vilket för med sig att producenten vågar utveckla sin verksamhet och anpassa produktionen enligt efterfrågan.
|
|