Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
10.11.2017 / Landsbygdens Folk
Dansk handelskedja prövar
obemannade landsbygdsbutiker


Flera hundra mindre samhällen i Danmark löper risk att förlora sina butiker de närmaste åren. Coop vill nu vända utvecklingen genom att testa butiker där kunderna får betjäna sig själva, uppger kedjan i ett pressmeddelande.
Coop har de senaste två åren kört in sitt så kallade "Bip&Betal" -system, som gör det möjligt för kunderna att själva skanna in sina varor med en app i den egna mobiltelefonen. Självskanningen har prövats i tio butiker.
Tekniken ska installeras i 1.299 butiker de närmaste 18 månaderna. Med hjälp av Bip&Betal kan registrerade kunder skanna inköpen under sin runda i butiken. Vid utgången betalar kunden genom att dra telefonen över en skanner.

Tekniken testas i en liten närbutik
Missbruk ska förebyggas genom stickprovskontroller och kameraövervakning. En viktig detalj är att varje kund måste identifiera sig vid ingång och utgång. Det ska hålla koll på eventuella snattare.
Den första obemannade närbutiken i Coop-kedjan Dagli´Brugsen ska öppnas nästa vår i det lilla samhället Sengeløse, som ligger 25 kilometer västerut från Köpenhamn. Där får andelslagets medlemmar möjlighet att handla dygnet runt.
Enligt Dagli´Brugsens sektorchef Jesper K. Andersen är omsättningen i många butiker på små orter så låg, att verksamheten inte täcker kostnaden för personalens löner. Den nya modellen sänker omkostnaderna och utvidgar öppethållningstiderna.
Coop framhåller att butikerna inte ska vara obemannade dygnet runt. Dagtid ska personal finnas på plats för att betjäna kunderna. Det nya är att man kan fortsätta att handla då personalen går hem.
Det återstår att se hur kunderna reagerar på erbjudandet. De första reaktionerna är inte särskilt positiva. Då Coops nya planer blev kända, började det hagla kritik i sociala medier. Innovationen kan i värsta fall bli ett självmål, befarar branschens experter.

Automat eller kundkontakt?
I en intervju för Danmarks TV2 befarar detaljhandelsexperten Bruno Christensen att satsningen i värsta fall kan gynna konkurrenterna. Han hänvisar till kedjan Rema 1000 som kan tacka personalens direktkontakt med kunderna för sina framgångar.
Christensen medger att teknologin otvivelaktigt kan sköta vissa uppgifter som binder personal i butikerna. Men en butik fungerar inte som ett bibliotek. Den danska inköpskulturen bygger på mänsklig kontakt och rådgivning.
Coop försvarar sin satsning och betonar att avsikten inte är att spara personal. Satsningen ska göra det bekvämare för kunder som vill handla när det passar dem. Det ska förhoppningsvis också märkas i omsättningen.
Sänkta kostnader kan rädda flera butiker som i annat fall hotas av nedläggning, säger Jesper K. Andersen.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab