Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
27.10.2017 / Landsbygdens Folk
Tidsfristen för glyfosat krymper till fem eller sju år
Under onsdagens kommittémöte fick kommissionen inget stöd för sitt förslag att förlänga tillståndet för glyfosat med tio år. Kommissionen försöker därför locka medlemsländerna med ett nytt förslag som bantar ned tidsförlängningen till fem eller sju år.
Det skulle innebära att glyfosat fasas ut redan 2022 eller 2024. En majoritet i EU-parlamentet röstade redan på tisdagen för en slutlig avveckling senast 2022. Å andra sidan är parlamentets åsikt inte bindande i denna fråga.

Tyskland är i nyckelposition
Redan före expertkommitténs möte på onsdagen hade Frankrike, Italien, Österrike och Luxemburg meddelat att de inte ställer sig bakom en tioårig förlängning. En kortare utfasning kunde däremot ha möjlighet till stöd.
Ingen omröstning genomfördes på kommittémötet. Kommissionen försökte i stället pejla medlemsländernas åsikter i rundabordsdiskussioner. I brist på klara positioner måste kommissionen igen bordlägga ärendet.
Frågan förutsätter en kvalificerad majoritet. Enligt reglerna måste minst 55 procent av medlemsländerna - 16 av 28 länder - ställa sig bakom förslaget. Som tilläggsvillkor ska länderna dessutom representera minst 65 procent av EU:s hela befolkning.
Detta gynnar de befolkningsrikaste länderna. Följaktligen vänds blickarna igen mot Tyskland, som ännu inte har tagit ställning. Den sittande tyska regeringen är splittrad i frågan, då den socialdemokratiska miljöministern vägrar att ge sitt samtycke.
Efter det tyska valet förhandlar förbundskansler Angela Merkel om en ny regeringskoalition mellan CDU/CSU, det liberala folkpartiet och de gröna. Förhandlingarna har avancerat men kan ännu dra ut på tiden. Det är osannolikt att de gröna skulle stöda glyfosat.
Sveriges ståndpunkt i kommittén har förorsakat en ilsken debatt efter en tväromvändning av det gröna partiets miljöminister Karolina Skog. I en intervju för TT uppgav Skog att Sverige förutsätter en förlängning som är kortare än tio år.
Försäljningstillståndet för glyfosat går ut vid årsskiftet. Kommissionen lovar att snarast möjligt lämna ett nytt förslag. Då prövas medlemsländernas intresse för en tidsförlängning på fem eller sju år. Copa-Cogeca hade krävt en förlängning av tillståndet med femton år.

Parlamentet skärper sina krav
En majoritet i EU-parlamentet godkände redan på tisdagen en resolution med kravet på ett totalförbud för glyfosat redan 2022. Användningen av glyfosat i hushåll borde enligt parlamentet förbjudas omedelbart.
Enligt parlamentet kunde glyfosat också fasas ut tidigare inom jordbruket, förutsatt att man finner andra lämpliga biologiska alternativ för bekämpning av ogräs. Tillståndsförfarandet borde enbart baseras på publicerade, expertgranskade och oberoende studier.
Parlamentet påminner om att ett europeiskt medborgarinitiativ har samlat in mer än en miljon underskrifter mot glyfosat. En offentlig utfrågning kring glyfosat arrangeras i parlamentet nästa månad.
Den icke-bindande resolutionen antogs av parlamentet med 355 ja-röster mot 204 nej-röster medan 111 parlamentariker röstade blankt.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab