Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
27.10.2017 / Landsbygdens Folk
Finland och Sverige vill minska antibiotika i EU
Förhandlingarna om en ny EU-lagstiftning för djurläkemedel är på väg in i sitt slutskede. I samtalen diskuteras ett förslag om att förbjuda förebyggande gruppbehandling av djur med antibiotika.
Inom EU används i medeltal 90 procent av all antibiotika för att behandla grupper av djur, medan bara 10 procent av antibiotikan används för individuell behandling.
De antibiotikakritiska länderna betecknar gruppbehandlingen som slentrianmässig och onödig.

Stora skillnader inom Europa
Enligt den senaste antibiotikarapporten för 2015 från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, varierar insatsen av antibiotika i djurbesättningar enormt mellan medlemsländerna. Skillnaden är hundrafaldig.
Enligt EMA-tabellen varierar totalförsäljningen per land mellan 3 mg/PCU (milligram per populationsenhet) och 434 mg/PCU. PCU motsvarar ungefär den sammanlagda levandevikten av djur i ett land uttryckt i kilo.
Formeln används som ett mått för att åskådliggöra skillnaderna mellan länderna på ett möjligast rättvist sätt. Cypern, Italien och Spanien klassificeras sedan länge som värstingar med de högsta värdena i den europeiska ligan.
Den lägsta förbrukningen bokförs såsom tidigare i EES-länderna Norge och Island. Bland EU:s medlemsländer belägger Sverige och Finland första och andra plats. I tabellen från 2015 värderas den finländska förbrukningen till 20 mg/PCU.
EMA samlade redan för sjunde gången försäljningsuppgifter om antibiotika i djurbesättningar med hjälp av ett enhetligt system. Statistiken har uppmuntrat en del medlemsländer att satsa hårdare på att sänka förbrukningen.
Ett exempel är Nederländerna, som 2009 satte upp målet att sänka försäljningen av antibiotika med 70 procent. I dag har målet nästan uppnåtts. Också i Tyskland har totalförsäljningen minskat med 50 procent, jämfört med nivån 2011.
Totalförsäljningen har minskat med 13 procent i alla 25 länder som har varit med i statistiken sedan 2011. Sammanlagt 15 länder, bland dem Finland, har lyckats skära ner försäljningen med mer än fem procent mellan 2011 och 2015.
I det sammanräknade resultatet för hela Europa ges den överlägset största delen mikrobläkemedel till djurgrupper i foder- eller dricksvattenblandningar. Andelen injektionspreparat var 8 procent och övriga preparat bara 1 procent.

I Finland ges individuell behandling
Enligt det finländska säkerhetsverket för läkemedel Fimea används i Finland mest injektionspreparat (53 procent), medan andelen för gruppmedicinering är 40 procent. Följaktligen är individuell medicinering den viktigaste behandlingen.
I Europa är de mest sålda läkemedelsgrupperna tetracycliner (33 procent), penicilliner (25 procent) och sulfonamider (25 procent). Motsvarande tal i Finland är penicilliner (46 procent), sulfonamider (23 procent) och tetracykliner (21 procent).
Försäljningen av kritiskt viktiga mikrobiella humanläkemedel, d.v.s. tredje och fjärde generationens kefalosporiner, fluorokinoler och markrolider varierade mycket mellan länderna. I Finland används betydligt mindre mängder än i övriga Europa.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab