|
24.10.2017 / Landsbygdens Folk
Mindre detaljstyrning föreslås i förenklad CAP
I den framtida jordbrukspolitiken ska EU dra upp huvudreglerna, medan medlemsländerna skulle få ett större ansvar för detaljerna. Det framgår av ett internt meddelande som agrarkommissionär Phil Hogan har lagt fram inom kommissionen.
Meddelandet ”The Future of Food and Farming” ska officiellt presenteras i slutet av november, men innehållet har redan läckt ut i offentligheten. Det övergripande målet är en förenklad jordbrukspolitik.
I den framtida jordbrukspolitiken slås i första hand de grundläggande principerna fast på EU-nivå. Medlemsländerna ska i sin tur ansvara för att åtgärderna omsätts på ett lämpligt sätt i praktiken.
Det innebär att CAP fokuseras mer på målsättningar och förväntade resultat medan medlemsländerna får ett större spelrum att anpassa reglerna till de egna behoven. Jordbrukspolitiken ska också bli mer resultatorienterad.
Innovation, forskning och ny teknologi borde lyftas upp till ett kärnområde i CAP. Författarna understryker att de små och mellanstora gårdarnas tillgång till teknologi måste främjas. Effektivare rådgivning ska bidra till att sprida kunskapen.
Tak för direktstöden
Hogan vill också förändra direktstöden i en rättvisare riktning så att de bättre motsvarar målsättningarna. En nationell tilläggsfinansiering rekommenderas däremot inte av marknadsskäl. EU:s direktstöd borde också framöver finansieras på EU-nivå.
Stöden kunde i alla fall riktas bättre genom att införa ett tak för stora gårdar. De årliga direktstöden kunde begränsas till ett belopp mellan 60.000 euro och 100.000 euro. Därmed skulle stöden fördelas mer rättvist.
Kommissionen påpekar att 20 procent av alla jordbrukare i dag lyfter 80 procent av EU:s direktstöd. Systemet borde i högre grad gynna mellanstora gårdar på mellan 5 och 250 hektar och små familjejordbruk samt mottagare som lever av jordbruk.
CAP ska dessutom fortsätta att jämna ut stöden mellan medlemsländerna i väst och öst. Givetvis ska skillnaderna i arbetskostnader och markpriser beaktas, men alla EU-jordbrukare borde ställas på samma startlinje.
Jordbrukspolitiken syftar också till att underlätta gårdarnas investeringar i modernare produktion. Kommissionen nämner särskilt satsningar på kretsloppshushållning och bioekonomi och samarbetet med den europeiska investeringsbanken EIB.
Utvecklingen av bioekonomin borde bli ett prioritetsområde inom CAP med potential för ekonomisk tillväxt och nya arbetsplatser på landsbygden. Bioekonomin öppnar dessutom möjligheter till klimatvänliga energilösningar och kretsloppshushållning.
Riskhanteringen får ett särskilt kapitel i rapporten. De nuvarande instrumenten för riskhantering ska byggas ut. Bland annat planeras en särskild EU-plattform för riskhantering som ett forum för utbyte av information.
Friare förgröning
Enligt rapporten borde de nuvarande komponenterna för förgröning – tvärvillkor, gröna direktstöd och frivilliga åtgärder – vika för en mix av obligatoriska och frivilliga åtgärder i både den första och andra pelaren.
Medlemsländerna skulle få rätt att definiera egna målsättningar inom ramar som fastställs på EU-nivå. En starkare subsidaritet borde ersätta det nuvarande systemet där samma principer gäller för alla. Ländernas åtgärder ska godkännas av kommissionen.
Rapporten tar också upp den globala handeln. EU arbetar för en öppen världshandel men erkänner samtidigt att sensibla jordbruksprodukter också framöver måste skyddas för en total marknadsöppning.
Sist men inte minst vill Hogan stimulera generationsväxlingen på EU-gårdarna. CAP borde ge medlemsländerna bättre möjligheter att etablera skräddarsydda program som riktar in sig på de unga jordbrukarnas specifika problem.
Innehållet kan ännu förändras under den interna behandlingen inom kommissionen. Phil Hogan ska officiellt presentera dokumentet den 29 november.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|