Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
20.10.2017 / Landsbygdens Folk
EU nådde enighet om förenklade CAP-regler
Paketet ingår i den så kallade Omnibusförordningen för mellanöversyn av långtidsbudgeten 2014-2020. EU:s tre institutioner har nu jämkat samman sina ståndpunkter till förenklade åtgärder inom jordbrukspolitiken.
Inom jordbrukssektorn genomförs vissa tekniska förändringar som syftar till att förenkla reglerna för direktstöd, landsbygdsstöd och den gemensamma marknadsorganisationen. De nya reglerna ska träda i kraft från början av nästa år.
Enligt EU-parlamentets förhandlare Paolo De Castro förbättrar mellanöversynen jordbrukets skyddsmekanismer mot volatilitet på marknaden och stärker producenternas ställning i livsmedelskedjan.

Lägre tröskel för inkomststabilisering
En viktig punkt är den sänkta tröskeln för aktiveringen av mekanismen för inkomststabilisering. Instrumentet har tidigare aktiverats då inkomstförlusten stiger till 30 procent. Från och med nästa år sjunker tröskeln till 20 procent.
Dessutom stiger kompensationen från 65 procent till 70 procent för producenter som har förlorat mer än 30 procent av sin skörd eller inkomster. Kommissionen får också större friheter att vidta krisåtgärder utan att aktivera offentlig intervention eller privat lagring.
Bestämmelserna för kopplade stöd har förenklats. Hittills måste ett medlemsland påvisa att produktionen inom en viss sektor har minskat för att få införa kopplade stöd. Framöver blir det lättare att koppla stöd i drabbade sektorer utan särskilda motiveringar.
Ansvaret för definitionen av personer som är stödberättigade i egenskap av aktiv jordbrukare flyttas till medlemsländerna. Stödet förutsätter ändå att mottagaren kan påvisa åtminstone någon form av jordbruksverksamhet.
Reformen utlovar också förbättringar för unga jordbrukare. Medlemsländerna får rätt att höja tillägget på grundstödet från 25 procent till 50 procent för de första 25 hektaren upp till 90 hektar. Tillägget gäller för alla fem åren oberoende av ansökningstiden.
Producenternas position i leveranskedjan ska stärkas genom att tillåta alla auktoriserade producentorganisationer att förhandla fram leveransavtal på sina medlemmars vägnar utan att bryta mot konkurrensreglerna.
Kollektiva förhandlingar har hittills bara varit möjliga inom ett begränsat antal branscher, som mjölk, olivolja, nötkött, spannmål och proteinväxter. Därmed utvidgas producenternas förhandlingsrätt till fler sektorer.
Förändringar har också skett inom förgröningen, där fleråriga växter för bland annat biomassa får odlas på ekologiska fokusområden. Kommissionen har också höjt faktorn för baljväxter från 0,7 till 1,0 i beräkningen för ett fokusområde.

Konsekventare regler för permanent gräsmark
EU-kommissionen förnyar också reglerna för permanent gräsmark. De permanenta gräsmarkerna hör till CAP-stödets förgröning och har förorsakat jordbrukarna bekymmer efter ett märkligt utslag i EU-domstolen för några år sedan.
Domstolsbeslutet handlade om ett fall i Tyskland, där ett skifte som mer än fem år hade varit vall och måste anmälas som permanent gräsmark. Det har lett till att jordbrukare har plöjt upp sina vallar för att undvika gräsmarksbeteckningen.
Nu ska det bli slut på osäkerheten. De nya reglerna ska trygga att ett skifte förblir ett skifte, fastän skiftet har varit vall de senaste fem åren. Regeln ska förhindra onödigt plöjningsarbete i fortsättningen.
Producentorganisationen Copa-Cogeca lovordar EU-institutionernas trepartskompromiss. Ändringarna inom inkomststabiliseringen är särskilt välkomna, sade generalsekreterare Pekka Pesonen efter beslutet.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab