|
20.10.2017 / Landsbygdens Folk
Miljörådets LULUCF-beslut blev en kalldusch för Finland
Miljöministrarna slog fast miljörådets, d.v.s. medlemsländernas gemensamma ståndpunkt inför de förestående trepartsförhandlingarna med EU-parlamentet och kommissionen. Ur finländsk synpunkt blev kompromissen en besvikelse.
Ordförandelandet Estland hade lagt fram ett kompensationssystem som bättre ska ta hänsyn till skogrika länder. Finland eftersträvar ökad avverkning inom ramen för ett hållbart skogsbruk och en långsiktig uppföljning av kolsänkor.
Avverkningar i underkant
Det estniska förslaget byggde från början på att EU under perioden 2021-2030 tilldelas en tilläggsflexibilitet som ger utrymme för avverkningar motsvarande 360 miljoner ton koldioxid. Enligt den beräkningen skulle Finlands andel vara 44,1 miljoner ton.
Detta skulle enligt ministeriet motsvara tilläggsavverkningar på mellan fyra och fem miljoner kubikmeter per år. Eftersom detta är i underkant krävde Finland tilläggsflexibilitet, vilket också beaktades av det estniska ordförandeskapet.
Enligt den nya kompromissen höjdes den finländska andelen med 10 miljoner ton till 54 miljoner ton CO2. Detta skulle tillåta årliga tilläggsavverkningar på mellan sex och sju miljoner kubikmeter.
Det finländska skogsindustrins målsättning är emellertid en ökning med tio miljoner kubikmeter eller mer. I praktiken skulle detta betyda att Finland måste betala för större utsläppsrätter för att nå de eftersträvade målen för skogsavverkningen och den finländska bioekonomin.
Finland har dessutom begärt kompensationer för tidigare avverkningar. De nuvarande beräkningarna missgynnar Finland i förhållande till Sverige. Men också detta förblev obeaktat i miljörådet. Sverige röstade för det estniska förslaget.
Polen och Kroatien röstade som enda länder mot förslaget, som slutligen klubbades av med en bred majoritet. Finland röstade blankt. Enligt rådets ordförande, Estlands miljöminister Sim Kiisler, försökte rådet så långt det gick tillmötesgå de finländska kraven.
Ingen chans att gå längre
Kiisler betecknade det som glädjande att majoriteten i rådet gick med på ett undantag för Finland. Stämningen i salen tillät inga fler kompromisser. Det var omöjligt att komma längre tillmötes, sade den estniska ordföranden under pressinformationen efteråt.
Finlands miljöminister Kimmo Tiilikainen uttryckte efteråt sin djupa besvikelse över kompromissen. Enligt Kiisler var flexibiliteten begränsad. En bred majoritet av medlemsländerna var nöjda med resultatet och ville inte diskutera vidare.
EU:s klimatkommissionär Arias Cañete konstaterade likaså att förhandlingarna var svåra. Han medgav att Finlands situation skiljer sig från läget i andra medlemsländer. Det har rådet också tagit hänsyn till genom att bevilja en tilläggskvot.
Förhandlingarna om lulucf-förordningen fortsätter nu på trepartsbasis mellan rådet, EU-parlamentet och kommissionen. Parlamentets positioner är något förmånligare för Finland. Institutionerna vill nå en slutlig lösning under hösten.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg
|
|